Оферти за самолетни билети от София до Варшава:
Еднопосочни самолетни билети от София до Варшава
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Варшава
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Варшава – Роден от революцията

Варшава е столицата и най-големият град на Полша. Метрополисът стои на река Висла в източна централна Полша и населението му е 1,8 милиона жители в рамките на по-голям столичен район от 3,1 милиона жители, което прави Варшава 7-ата по население столица в Европейския съюз . Площта на града е 517 км2 (200 кв. мили) и се състои от 18 квартала, докато столичният район обхваща 6100 км2 (2355 кв. мили). Варшава е основен културен, политически и икономически център и седалище на правителството на страната.

Варшава води началото си от малък рибарски град в Мазовия. Градът става известен в края на 16 век, когато Сигизмунд III решава да премести полската столица и своя кралски двор от Краков. Варшава служи като де факто столица на Полско-литовската общност до 1795 г., а впоследствие като седалище на Варшавското херцогство на Наполеон. 19-ти век и неговата индустриална революция донесоха демографски бум, който го направи един от най-големите и най-гъсто населените градове в Европа. Известна тогава с елегантната си архитектура и булеварди, Варшава е бомбардирана и обсадена в началото на Втората световна война през 1939 г., когато голяма част от града е разшурена.

Варшава се обслужва от две международни летища, като най-натовареното е Варшава Шопен и по-малкото Варшава Модлин, предназначено за нискотарифни превозвачи. Основните обществени транспортни услуги, работещи в града, включват варшавското метро, ​​автобуси, градски железопътен транспорт и обширна трамвайна мрежа. Градът е важен център за научноизследователска и развойна дейност, аутсорсинг на бизнес процеси и аутсорсинг на информационни технологии. Варшавската фондова борса е най-голямата и най-важната в Централна и Източна Европа. Frontex, агенцията на Европейския съюз за сигурност на външните граници, и ODIHR, една от основните институции на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, имат седалище във Варшава.

Имаш резервирани самолетни билети до Варшава? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Полша е историческа страна с 14 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и колекция от спиращи дъха природни кътчета — планини, национални паркове, скалисти брегове и някои неочаквани природни чудеса, като например най-старата солна мина в света. Със своята средновековна архитектура, тревожна история от Втората световна война и много села, които изглеждат заседнали във времето, Полша е идеалната дестинация за любителите на историята и архитектурата. Градовете на Полша кипят от енергията на изкуството и културата и са чудесна отправна точка да откриете всичко, което страната може да предложи.

Солната мина Wieliczka от 13-ти век е също толкова важна за местните жители днес, колкото и преди стотици години, но по много различна причина. Една от най-старите и най-дълго работещи солни мини в света, спира търговски операции през 1996 г. и оттогава се превръща в художествена атракция. Солната мина Wieliczka сега е дом на четири параклиса, коридори и статуи - всички издълбани от стените от каменна сол. Оригиналните шахти и проходи на мината – някои дълбоки до 327 метра под земята – са отворени отново и позволяват на посетителите да изследват ями и камери, минавайки покрай статуи и редом със зашеметяващи архитектурни чудеса. Дълбоко в мината подземно езеро блести на фона на осветените от свещи стени.

Концентрационните лагери Аушвиц I и Аушвиц II – Биркенау са различен вид място, което туристите посещават. Разположени на около час западно от Краков, лагерите предлагат отрезвяващ поглед в миналото. Между 1942 и 1944 г. над 900 000 евреи са докарани в лагерите тук от окупираните от Германия страни. Политически затворници, роми и редица други етноси също бяха изпратени тук. По-малко от 10 процента от хората, доведени тук, оцеляват след престоя си.

Най-старата част на Варшава, пазарът на Стария град, датира от 13 век. Въпреки че 85 процента от района е бил унищожен от нацистите по време на Втората световна война, оттогава той е възстановен, за да изглежда точно както е изглеждал, когато е бил построен за първи път. Смесица от средновековна архитектура, готика и цветни ренесансови сгради и търговски къщи съжителстват на най-популярния площад в града. Бронзовата статуя от 19-и век на русалка с меч — символ на Варшава от средновековието насам — оцелява след войната и все още стои на площада.

Паркът Lazienki, датиращ от 17-ти век, обхваща 76 хектара от центъра на града, което го прави един от най-големите градски паркове в Полша. В градините са разположени островна сцена на класическия театър (където все още се провеждат представления), редица по-малки дворци и структури, които сега служат като музеи или галерии, и дори класически храм, посветен на богинята Диана.

На екскурзия или почивка във Варшава? Опитай местната кухня!

Кухня

Кухнята във Варшава е като града: разнообразна, мултикултурна, възхитителна и пълна с енергия. Резервирайте маса в ресторант със звезда Мишлен или се насладете на атмосферата на така наречения млечен бар. Позволете си да бъдете съблазнени от местни десерти като W-Z торта, zygmuntówka или органичен сладолед. Освен класическите полски специалитети, които описваме по-долу, ресторантите във Варшава предлагат ястия от всички краища на света, както и вегетарианска и безглутенова кухня.

Журек е супа от типична полска кухня. Приготвя се от месен бульон, заквасен с ръжена закваска и се сервира с варено яйце и бял колбас. Ястието е много засищащо и може да служи като основно ястие. Освен това е традиционна част от менюто за Великденска закуска. Опитайте и борш. Има много разновидности на борш: хрян, киселец и украински (със зеленчуци), но най-популярният е с цвекло. Можете да го поръчате във всеки ресторант, като често се сервира с крокети. Идеално ястие за сгряване през зимата. Свински пържоли с картофи и зеле - това ястие е основна част от всеки полски дом и популярността му изглежда не намалява. Ако искате да ядете това, което поляците ядат, вземете свинска пържола. Всеки ресторант, предлагащ полска храна, ще има това в менюто си в една от многото си вариации.

Опитвали ли сте вузетка? Тази култова торта е варшавска. Името идва от W-Z Drive, построен веднага след Втората световна война, който минава под Стария град. Какаовият сладкиш със слоеве млечен крем просто се топи в устата и е абсолютно задължителен в менютата на всички традиционни кафенета. Зигмунтувка е още една истинска варшавска торта, чийто произход обаче е малко по-съвременен. Съставките включват бадемово тесто, шоколадов мус, конфитюр от червени боровинки, бита сметана и меренг. Името произлиза от крал Сигизмунд III Васа, чиято статуя е монтирана на колоната на площад Zamkowy.

Търсите евтини самолетни билети до Варшава? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Варшава, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Варшава. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!