Оферти за самолетни билети от София до Варна:
Еднопосочни самолетни билети от София до Варна
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Варна
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Варна – Морската столица на България

Ва̀рна е най-големият град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по сведения на ГРАО към 15 юни 2022 г. се изчислява на 347 823 души, което поставя Варна на трето място в България (след София и Пловдив). На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия. Варна често е наричана „морска столица“ или „лятна столица на България“ и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 г. Побеждава в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. Сред международните културни събития, които се провеждат в града, са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Имаш резервирани самолетни билети до Варна? Ето какво да посетиш!

Забележителности

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което до разкопките на Града на птиците край Пазарджик се смята, че е най-старото златно съкровище в света, дало име на т. нар. Култура Варна. След като са направени разкопки в Града на птиците край Пазарджик, е установено, че откритото там обработено злато е с 200 – 300 г. по-старо от предметите във Варненския халколитен некропол. Градът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Археологически музей (Варна) и Военноморския музей. В близост до Варна на площ от 13 207 декара се намира природният парк Златни пясъци със скалния Аладжа манастир. Той е вторият обявен парк в България след Национален парк Витоша.

Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Нейното строителство е по проект на Антон Новак, чешки градинар-декоратор, поканен в града от Карел и Херман Шкорпил. В морската градина има Алея на възрожденците с паметници на бележити българи от Възраждането и националноосвободителните ни борби. На входа на Морската градина се намира паметникът на Антон Новак. Неповторимостта и притегателната сила на Морската градина или Приморския парк се дължат и на съседството на морето, и на плавното преливане на морския ландшафт със зеленината на бреговата зона. С площ около 800 декара паркът резиденция Евксиноград е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Неговите архитектурни и исторически паметници, както и неговото минало на духовен център, го правят желано място за посещение и почивка. Той е естествено продължение на Морската градина на север и връзка с парка на курорта Константин и Елена.

Делфинариумът във Варна е единствения такъв в цяла България. Той се намира в Морската градина, в северната и част. От него се открива невероятен изглед към необятното море. Официалното му откриване е през август 1984 година и бързо се превръща в символ на Варна. Той е една от задължителните спирки на чуждестранните туристи, който посещават града. Много българи идват от различни краища на страната, за да се насладят на невероятната програма на веселите делфини.

На екскурзия или почивка във Варна? Опитай местната кухня!

Кухня

Няма да ви изненадаме, ако ви кажем че местната кухня тук се основана на морски специалитети. Варна ни напомня само за едно - море и морска храна като, варненските миди, черноморски сафрид, цаца, паламуд , калкан, зарган и други. Освен традиционната българска кухня, рибата е неизменна част от трапезата на местните жители и гостите на града. Може би едно от нещата които със сигурност трябва да опитате, е рибена чорба по варненски, както и риба на фурна плакия или рибен кебап. В исторически план Варна винаги е била важен пристанищен център, където редица различни култури са оставили своя отпечатък и върху начина на хранене на местните, най вече в приготвянето на морските дарове от Черно море. И днес много местни хора са запазили традицията на дедите си и спазват традиционните рецепти. Въпреки, че всеки добавя по нещо от модерните тенденции в кухнята. Но освен риба, варненци обичат да похапват месо и зеленчуци. Едни от най-популярните ясти са кюфтета от гъби, пълнени тиквикчи и говеждо със сини сливи.

Търсите евтини самолетни билети до Варна? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Варна, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Варна. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!