Оферти за самолетни билети от София до Тирана:
Еднопосочни самолетни билети от София до Тирана
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Тирана
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Тирана – Слънчевият град

Тирана е столицата и най-големият град на Албания. Намира се в центъра на страната, заобиколен от планини и хълмове, издигащ се на изток и лека долина на северозапад с изглед към Адриатическо море в далечината. Поради местоположението си в Тиранската равнина и непосредствената близост до Средиземно море, градът е особено повлиян от средиземноморския сезонен климат. Той е сред най-влажните и слънчеви градове в Европа, с 2544 слънчеви часа годишно.

Тирана е основана като град през 1614 г. от османския албански генерал Сюлейман паша Барджини и дотогава процъфтява около Старата джамия и тюрбето. Районът, който днес съответства на територията на града, е бил непрекъснато обитаван от желязната епоха. Той е бил обитаван от илири и най-вероятно е бил ядрото на илирийското кралство на Таулантиите, което в класическата античност е било съсредоточено във вътрешността на Епидамн. След Илирийските войни е анексиран от Рим и става неразделна част от Римската империя. Наследството от този период все още е очевидно и представено от мозайките на Тирана. По-късно, през 5-ти и 6-ти век, около това място е построена раннохристиянска базилика. След като Римската империя се разделя на Източна и Западна през 4 век, нейният наследник Византийската империя поема контрола над по-голямата част от Албания и построява замъка Петреле по време на управлението на Юстиниан I. Градът е сравнително маловажен до 20 век, когато Конгресът на Лушня го провъзгласява за столица на Албания след албанската декларация за независимост през 1912 г.

Класифициран като гама-световен град, Тирана е най-важният икономически, финансов, политически и търговски център в Албания поради важното си местоположение в центъра на страната и модерния си въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Това е седалище на властта на правителството на Албания, с официалните резиденции на президента и министър-председателя на Албания и парламента на Албания. Градът е обявен за Европейска младежка столица за 2022 г.

Имаш резервирани самолетни билети до Тирана? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Посещавайки столицата на Албания, ще се потопите в миналото и настоящето на страна, която е преживяла интензивни сътресения, откакто е основана през 1600 г. Тирана има разпадащи се сгради от съветската епоха, чисто нови проекти и горди исторически паметници, разположени един до друг, докато прекрасният планински пейзаж, който огражда града на изток, призовава за изследване. Всеки паметник има своя собствена сложна и емоционално заредена история, независимо дали става въпрос за потисничеството през 20-ти век или ежедневието в Тирана по време на Османската империя. И ако ви е твърде горещо през лятото, можете свободно да се разхладите в Адриатическо море, което е лесно с кола.

Кабинковия лифт е подходящ за забавен семеен ден и превъзходно въведение в града, като ви отвежда с гондола до планината в източния край на Тирана. Кабинковият лифт се простира на километър, което го прави най-дългия на Балканите, и се издига на повече от 800 метра нагоре по планинския склон. Пътуването ще отнеме около 15 минути, а на върха има туристически комплекс с ресторанти и хотели. Разбира се, гледката над града ще бъде запомняща се, но има и целогодишни дейности, включително трекинг и конна езда през лятото и ски през зимата.

Национален парк Dajti Mountain - В Европа е необичайно да намерите национален парк точно на прага на столица, така че не пропускайте шанса да се впуснете по-навътре в планинската верига, която оформя източната граница на Тирана. Ако искате наистина да излезете и да откриете природния пейзаж тук, поемете по пътеката, която свързва планината Dajti с планината Tujani, която се издига на 1580 метра. Този връх е най-високият в парка и може да бъде изкачен пеша, ако сте редовен турист. Гледката от върха е причината за усилията, не на последно място защото включва огромния воден резервоар, езерото Бовиля. Около това езеро има отвесни скали, които също осигуряват някои отлични стени за катерене.

На екскурзия или почивка в Тирана? Опитай местната кухня!

Кухня

От местоположението си на картата традиционната албанска храна е до голяма степен средиземноморска кухня с корени, датиращи от древната Османска империя. Комбинацията от плодородна почва, дълга брегова ивица и културни влияния от съседните страни са довели до появата на модерна албанска кухня, която е семпла, но разнообразна.

Тараторът е охлаждаща и предпочитана храна в Албания. Един от най-лесните начини да се насладите на това традиционно ястие е с гарнитура от сирене фета, зеленчуци на скара и пресен хляб. Плодове, маслини, ядки и хумус с пита хляб също вървят добре с него. Долма е ястие от османски произход, което на турски означава „пълня“. Това е типично ястие, популярно в много балкански страни, Близкия изток и Централна Азия. По същество долмите са пълнени гроздови листа, които могат да се сервират студени или топли. Традиционната рецепта за долма включва месни пълнежи и се сервира топла със сос от кисело мляко с вкус на чесън. Местните традиционни ресторанти в Албания често ги сервират като част от по-големи мезета със сушени меса, твърдо сварени яйца, сирена и мариновани зеленчуци. Известна също като джапрак, албанската долма използва зеле, ако няма налични лозови листа и се пълни с кайма от агнешко месо, ориз, лук, билки и подправки. Рулцата се задушават до омекване и обикновено се сервират със студена супа от кисело мляко. Албанският бюрек често се пълни с пикантни съставки, като спанакът е най-често срещаният. В столицата на града Тирана сиренето и яйцата са опции, с месо и сладка тиква също избор на пълнеж. Крайната форма може да бъде един голям пай, нарязан на по-малки парчета преди сервиране, или по-малки триъгълни парчета, които обикновено се продават от уличните търговци.

Търсите евтини самолетни билети до Тирана? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Тирана, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Тирана. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!