Оферти за самолетни билети от София до Стокхолм:
Еднопосочни самолетни билети от София до Стокхолм
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Стокхолм
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Стокхолм – Музея на АББА

Стокхолм е столицата и най-големият град на Швеция, както и най-голямата градска зона в Скандинавия. Приблизително 980 000 души живеят в общината, като 1,6 милиона са в градската зона и 2,4 милиона в столичния район. Градът се простира на четиринадесет острова, където езерото Mälaren се влива в Балтийско море. Извън града на изток и по крайбрежието е островната верига на Стокхолмския архипелаг. Районът е заселен още от каменната ера, през 6-то хилядолетие пр. н. е. и е основан като град през 1252 г. от шведския държавник Биргер Ярл. Той е и окръжен център на окръг Стокхолм. В продължение на няколкостотин години Стокхолм е бил и столица на Финландия, която тогава е била част от Швеция. Очаква се населението на община Стокхолм да достигне един милион души.

Стокхолм е културен, медиен, политически и икономически център на Швеция. Само регионът на Стокхолм представлява над една трета от БВП на страната и е сред първите 10 региона в Европа по БВП на глава от населението. Класиран като алфа-глобален град, той е най-големият в Скандинавия и главен център за корпоративни централи в Северния регион. Градът е дом на някои от най-високо класираните европейски университети, като Каролинския институт, Стокхолмското училище по икономика, Кралския технологичен институт KTH и Стокхолмския университет.Той е домакин на годишните церемонии по връчване на Нобелова награда и прием в Стокхолмската концертна зала и Стокхолмското кметство. Един от най-ценените музеи в града, Музеят Васа, е най-посещаваният нехудожествен музей в Скандинавия. Стокхолмското метро, ​​открито през 1950 г., е добре известно с декора на своите станции; тя е наречена най-дългата художествена галерия в света. Националната футболна арена на Швеция се намира на север от центъра на града, в Солна. Avicii Arena, националната закрита арена, е в южната част на града. Дворецът Стокхолм е официалната резиденция и основното работно място на шведския монарх, докато дворецът Дротнингхолм в съседния Екерьо служи като частна резиденция на кралското семейство.

Имаш резервирани самолетни билети до Стокхолм? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Стокхолм, столицата на Швеция, се намира на редица острови и полуострови при вливането на езерото Мелар в Балтийско море. Очарованието на неговата обстановка се крие в смесването на земя и вода: рифовете и скалистите острови, осеяни по крайбрежието, драматичните скали, издигащи се от морето, сложната схема от водни пътища, обхващащи града. Музеи, театри, галерии и великолепни паркове от световна класа ви очакват и туристите няма да намерят край на нещата за вършене в този красив град. Отличната подземна железопътна система, Tunnelbana (T-bana), ви отвежда почти навсякъде в града. Високоефективната и редовна автобусна мрежа запълва всички пропуски между дестинациите. Вместо това отделете време да се разходите, тъй като Стокхолм е страхотен град за разглеждане пеша. Градът разполага и с ефективна мрежа от велосипедни алеи. Местните с гордост наричат ​​града „levande stad“ или „жив град“, тъй като голяма част от космополитното население все още живее в централните части на града. На кратко разстояние от града можете да разгледате двореца Drottningholm, включен в списъка на ЮНЕСКО, и други интересни места за посещение при еднодневни екскурзии от Стокхолм.

Датиращ от 1200 г. и пълен със задължителни забележителности, атракции, кафенета, автентични ресторанти и бутикови магазини, районът на Гамла Стан (Стария град) е жив, дишащ музей сам по себе си. За мнозина това е първата спирка от тяхното пътешествие на изследване и с право. Разбира се, няма по-добър начин незабавно да поемете усещането за Стокхолм и да се докоснете до културата на града. В Стария град има много сувенири и подаръци и ще откриете, че се пренасяте обратно в средновековието, докато лъкатушите през объркващ лабиринт от малки, криволичещи улички, много от които водят до (или от) Stortorget, главния обществен площад . По пътя ще откриете безброй мистериозни сводове и древни фрески, които се крият зад живописни фасади. Ако посетите през зимата, не забравяйте да се насладите на прекрасния коледен базар, Julmarknad, преживяване, подобно на това да се окажете в приказка от реалния живот. Стокхолмската катедрала (Storkyrkan, или Stockholms domkyrka), Музеят на Нобеловата награда (Nobelmuseet) и Кралският дворец се намират тук и трябва да бъдат на високо място във всеки маршрут за разглеждане на забележителности.

Ако планирате да посетите Кралския дворец, известен още като Стокхолмския дворец, не забравяйте да видите смяната на караула.

На екскурзия или почивка в Стокхолм? Опитай местната кухня!

Кухня

Резервирайте маса в уютен малък ресторант и открийте как опитни готвачи са издигнали традиционните ястия до съвсем нови висоти. Или защо не опитате да приготвите нещо сами, ако сте отседнали в апартамент или хостел с кухня на самообслужване? Отбийте се в книжарницата и купете традиционна готварска книга, потърсете някои съставки от романтичните пазарни зали или местния площад и превърнете готвенето в занимание, на което можете да се насладите с партньора си, семейството или приятелите си. В края на краищата, класическата шведска кухня е нещо повече от здравословни и успокояващи вкусове.

Сандвич тортата (smörgåstårta) е уникален шведски феномен, който в миналото е бил абсолютно задължителен при по-големи събирания. Сандвич тортите са както лесни за предварително приготвяне, така и отличен начин да впечатлите гостите с пищни слоеве и вкусни гарнитури. Шведската сандвич торта е много повече от просто хляб, покрит с кремообразни пълнежи като морски дарове или колбаси – това е величествено произведение на изкуството, украсено със зеленчуци и яйца, рулца сирене, пушено месо или печено говеждо, стратегически разположени клонки копър и набор от цветове. За да опитате сандвич торта в Стокхолм, опитайте едно от живописните малки кафенета в приказния квартал Gamla stan. Много от ястията, които се считат за типично шведски, всъщност могат да бъдат намерени в цяла Скандинавия, но кафявият боб е толкова шведски, че наименованието му за произход е защитено от ЕС. Фасулът трябва да бъде отгледан на остров Оланд, за да се използва защитеното заглавие. Класическото ястие се приготвя, като бобът се свари във вода, смеси се с картофено брашно и се добави малко оцет и сироп за онзи сладко-кисел вкус, който шведите познават толкова добре. Традиционно бобът се яде с няколко пържени резена осолен бекон, докато други настояват да се яде заедно с варени картофи.

Търсите евтини самолетни билети до Стокхолм? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Стокхолм, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Стокхолм. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!