Оферти за самолетни билети от София до Рига:
Еднопосочни самолетни билети от София до Рига
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Рига
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Рига – Стил Арт Нуво

Рига е столицата и най-големият град на Латвия и е дом на 671 000 жители, което е една трета от населението на Латвия . Той е и най-големият град в трите балтийски държави и е дом на една десета от общото население на тези държави. Градът се намира на Рижкия залив в устието на река Даугава, където се среща с Балтийско море. Територията на Рига обхваща 307,17 км2 (118,60 кв. мили) и се намира на 1–10 м над морското равнище върху плоска и пясъчна равнина.

Рига е основана през 1201 г. и е бивш член на Ханзата. Историческият център на Рига е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, известен със своята архитектура в стил Арт Нуво/Югендстил и дървена архитектура от 19-ти век. Рига беше Европейска столица на културата през 2014 г., заедно с Умео в Швеция. Рига беше и домакин на срещата на върха на НАТО през 2006 г., конкурса за песен на Евровизия през 2003 г., Световното първенство по хокей на лед за мъже IIHF през 2006 г., Световното първенство по кърлинг за жени през 2013 г. и Световното първенство по хокей на лед през 2021 г. в IIHF. Столицата е дом на Службата на Европейския съюз на европейските регулатори за електронни комуникации (BEREC). През 2017 г. е обявен за Европейски регион на гастрономията.

През 2016 г. Рига пе посетен от над 1,4 милиона посетители. Градът се обслужва от международното летище Рига, най-голямото и натоварено летище в балтийските държави. Рига е член на Eurocities, Съюза на балтийските градове и Съюза на столиците на Европейския съюз (UCEU).

Имаш резервирани самолетни билети до Рига? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Най-добрите неща за правене в Рига включват зашеметяващи архитектурни забележителности, обекти на световното наследство и тучни зелени площи, предлагащи кратки бягства. Латвийската столица е град с усещане за младост с богатство от култура за изследване. Това е задължително посещение за любителите на архитектурата, известно с многобройните си фотогенични сгради в стил Арт Нуво. Това прави улиците на града идеални за непринудени, пешеходни обиколки. Оживените барове и ресторанти на Рига в признатия от ЮНЕСКО стар център също си струва да се разгледат, а за любителите на плажа има огромно пространство от зашеметяващо крайбрежие в близост до града. Повечето от основните обекти се намират в Стария град, който е защитена зона на ЮНЕСКО с уникални сгради и архитектурни шедьоври. В тази част на града има много кафенета и ресторанти, така че е лесно да прекарате цял ден в разглеждане, без да се налага да излизате навън за обяд или вечеря. Освен разглеждане на забележителности, има голям избор от спа и уелнес центрове, исторически сгради и пазари.

Рига има една от най-големите колекции от сгради в стил Арт Нуво в света, с най-малко 800 сгради. Това се дължи на факта, че в края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато сецесионът е на върха на своята популярност, Рига преживява безпрецедентен финансов и демографски бум. В периода от 1857 г. населението му нараства от 282 000 (256 200 в самата Рига и още 26 200 жители извън границите на града в родовия окръг и военния град Уст-Двинск) до 472 100 през 1913 г. Средната класа на Рига използва придобитото богатство, за да построи внушителни жилищни блокове извън бившите градски стени. Местните архитекти, предимно възпитаници на Техническия университет в Рига, възприеха текущите европейски движения и по-специално Арт Нуво. Между 1910 и 1913 г. между 300 и 500 нови сгради са били построени всяка година в Рига, повечето от тях в стил Арт Нуво и повечето от тях извън стария град.

На екскурзия или почивка в Рига? Опитай местната кухня!

Кухня

Ако не сте запознати с латвийската храна, пропуснали сте. Латвийската кухня е вкусна! Латвия първоначално е била страна на фермери и селяни, така че всичко, което е прясно и в сезона, диктува какво се сервира на масата. Днес Латвия все още има същото мислене, когато става въпрос за храната им. Те обичат да ядат това, което майката природа произвежда. Латвия получава голяма част от кулинарното си влияние от Русия и следователно, подобно на руската кухня, латвийската храна е сърдечна, богата, успокояваща и просто ви кара да се чувствате спокойни и блаженно отвътре. Когато посетите Латвия, има няколко основни ястия, които трябва да опитате и честно казано, би било престъпление да не ги опитате.

Ръжен хляб - въпреки че това не е ястие, това е толкова важна храна в латвийската кухня. Има десетки ястия, приготвени с ръжен хляб и е почти невъзможно да посетите Латвия и да не опитате ястие, което го включва. Чесновият хляб е много по-различен от чесновия хляб, с който вероятно сте свикнали в италианските ресторанти. Този чеснов хляб се прави чрез пържене на парчета ръжен хляб в масло и след като стане хрупкав, чесънът се натрива от двете страни. Това е типична закуска за чаша студена бира и група приятели. Пудинг от ръжен хляб - това е традиционен десерт, който трябва да опитате. Основните съставки са смлян ръжен хляб, сушени или пресни плодове, а след това през повечето време се гарнира с гарнитура от гъста сметана. Не е много сладък и върви идеално с чаша горещо кафе или чай. Всеки ресторант ще има своето отношение към него, така че можете да тествате няколко пудинга и да видите кой ресторант прави любимия ви. Грахът е с бекон едно от най-популярните ястия в Латвия. Това е яхния, приготвена от местни видове грах, пържен лук и спек (мазен вид бекон, направен от свинско шкембе).

Търсите евтини самолетни билети до Рига? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Рига, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Рига. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!