Оферти за самолетни билети от София до Рейкявик:
Еднопосочни самолетни билети от София до Рейкявик
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Рейкявик
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Рейкявик – Северната столица

Рѐйкявик е столицата и най-големият град в Исландия. Населението е 118 814 жители (към 2012 г.), включително прилежащите градове – около 202 000 души, което представлява около 63% от общото население на страната (321 857). Това е най-северната столица на държавата в света. Разположена е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан.

В Рейкявик промишленото и битовото отопление се осигуряват от термалните води. Някога хората перяли в горещите извори и дори пекли хляба си в дупки в земята. Градината на горещите извори – така наричат ​​градчето Хверагерди, намиращо се на няколко километра на изток от Рейкявик. В Хверагерди има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студентската Исландия се отглеждат банани, грозде, зеленчуци, орхидеи и рози. Най-голямата река, която минава през Рейкявик, е река Elliðaá, която не е плавателна. Тя предлага риболов на сьомга в границите на града. Връх Еся, на 914 м (2999 фута), е най-високата планина в околностите на Рейкявик.

Град Рейкявик е разположен предимно на полуостров Seltjarnarnes, но предградията се простират далеч на юг и изток. Рейкявик е разпръснат град: по-голямата част от градската му зона се състои от предградия с ниска гъстота на населението и къщите обикновено са разположени на голямо разстояние. Външните жилищни квартали също са на голямо разстояние един от друг; между тях са основните пътни артерии и много празно пространство. Географската ширина на града е 64°08' N, което го прави най-северната столица на суверенна държава в света (Нуук, столицата на Гренландия, е малко по на север на 64°10' (около 80 км), но Гренландия е съставна държава, а не независима държава).

Имаш резервирани самолетни билети до Рейкявик? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Столицата на Исландия, Рейкявик, ви замайва със своите причудливи и живо оцветени крайбрежни къщи, уникални бутици и напомняния за викингската история на страната на всяка крачка. В град от само 215 000 души, Рейкявик е тих, причудлив, исторически и артистичен. Земята на огъня и леда е естествено зашеметяваща, така че фонът е незабравим, независимо дали се разхождате из очарователните централни улици, разглеждате забележителности или се отпускате в един от 17-те термални басейна на града. Най-добрата гледка към Рейкявик е от кулата на църквата Hallgrímskirkja, в сърцето на града. Рейкявик е мека на зашеметяваща архитектура и културни елементи. Ще почувствате дълбоките корени на историята на викингите, преплетени със съвременната енергия на модерното творчество. Въпреки че има много за правене в самия град, местоположението му позволява лесни еднодневни екскурзии до много места, които трябва да се видят, като Синята лагуна и естествените водопади в провинцията. Без значение как решите да прекарате времето си в Рейкявик, обществените термални басейни и типичното северно сияние са само част от нещата за които трябва да имате време.

Най-известната забележителност в Рейкявик е църквата Hallgrímskirkja в центъра на града. Тъй като може да се види от почти всяка точка на Рейкявик, това е лесен начин за навигация и трябва да бъде една от първите ви спирки. Националният паметник е толкова зашеметяващ отвътре, колкото и отвън. Исландия е заобиколена от океан и за туристите наблюдението на китове е едно от най-популярните неща за правене. Екскурзиите осигуряват близки срещи с гърбати и малки китове. Вероятно ще видите други диви животни по време на обиколките, като например делфини. Няколко туристически компании, включително Elding, Special Tours и Whale Safari, организират редовни екскурзии от Старото пристанище. В зависимост от времето на годината, което посещавате, може да има налични специализирани обиколки, като тези, предлагани през месеците, когато има среднощно слънце (юни-август) с пътувания, които тръгват късно през нощта. Планирайте известно време за да разгледате центъра на града. Вместо кичозни магазини за сувенири ще намерите независими бутици, продаващи уникални артикули, като дрехи от исландска вълна и керамика от вулканични скали. Отделете време, за да се насладите на магазините и изисканите заведения за хранене, предлагащи традиционни ястия.

Нека вашата разходка ви отведе до крайбрежната алея, за да усетите океанския бриз и да наблюдавате изящното изкуство и архитектурата в града. В късния следобед се настанете близо до крайбрежната скулптура Солфар, за да се насладите на един от най-величествените залези, които ще видите в Исландия. Дори и да не присъствате на концерт в концертната зала Harpa, тази необикновена забележителност е едно от най-добрите места за посещение в Рейкявик. Архитектура на сградата е уникално артистична. Екстериорът на пчелна пита привлича вниманието на дневна светлина и хипнотизира през нощта, докато прозорците се променят в дъга от цветове.

На екскурзия или почивка в Рейкявик? Опитай местната кухня!

Кухня

Кухнята на Исландия, има дълга история. Важни части от исландската кухня са агнешкото, млечните продукти и рибата, като последното се дължи на факта, че Исландия традиционно е била населена само близо до бреговата ивица. Популярните храни в Исландия включват skyr, hangikjöt (пушено агне), kleinur, laufabrauð и bollur. Þorramatur е традиционен бюфет, сервиран на зимни фестивали, наречени Þorrablót; включва селекция от традиционно изпечени месни и рибни продукти, сервирани с rúgbrauð (плътен тъмен и сладък ръжен хляб) и brennivín (исландски akvavit). Вкусовете на тази традиционна селска храна произхождат от методите й за консервиране; чрез ферментирала суроватка или саламура, сушене и опушване.

Съвременните исландски готвачи обикновено наблягат на качеството на наличните съставки, а не на вековните традиции и методи на готвене. Много ресторанти в Исландия са специализирани в морски дарове. На годишното състезание на готвачи Food and Fun (провежда се от 2004 г.) състезателите създават иновативни ястия със свежи съставки, произведени в Исландия. Гордост са качеството на агнешкото месо, морските дарове и (по-скоро) скира. Други местни съставки включват морски птици и водолюбиви птици (включително техните яйца), сьомга и пъстърва, боровинки, боровинки, ревен, исландски мъх, диви гъби, дива мащерка, любовник, ангелика и сушени водорасли, както и широка гама от млечни продукти. Поради историята на заселване в суров климат животинските продукти доминират в исландската кухня. Популярният вкус обаче се развива, за да се доближи до европейската норма. Като пример, консумацията на зеленчуци се е увеличила значително през последните десетилетия, докато консумацията на риба е намаляла, но все още е много по-висока от всяка друга развита страна с около четири пъти повече от средната.

Търсите евтини самолетни билети до Рейкявик? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Рейкявик, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Рейкявик. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!