Оферти за самолетни билети от София до Манчестър:
Еднопосочни самолетни билети от София до Манчестър
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Манчестър
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Манчестър – Първият индустриален град в света

Манчестър е град в Голям Манчестър, Англия, с население от 547 627 през 2018 г. Той е ограден от Чешърската равнина на юг, Пенинските планини на север и изток и съседния град Салфорд на запад. Двата града и околните градове формират една от най-гъсто населените агломерации на Обединеното кралство.

Историята на Манчестър започва с цивилното селище, свързано с римското укрепление (кастра) Мамуциум или Манкуниум, създадено около 79 г. сл. Хр. на пясъчен скален склон близо до сливането на реките Медлок и Ируел. Исторически част от Ланкашър, районите на Чешър на юг от река Мърси са включени в Манчестър през 20 век, включително Wythenshawe през 1931 г. През Средновековието Манчестър започва да се разширява "с удивителна скорост". Непланираната урбанизация на Манчестър е предизвикана от бума в производството на текстил по време на Индустриалната революция и това довежда до превръщането му в първия индустриализиран град в света. Манчестър получава статут на град през 1853 г. Манчестърският корабен канал е открит през 1894 г., създавайки пристанището на Манчестър и свързвайки града с Ирландско море, на 36 мили (58 км) на запад. Състоянието му намаля след Втората световна война, поради деиндустриализацията, но бомбардировката на ИРА през 1996 г. доведе до обширни инвестиции и възстановяване.

Градът е забележителен със своята архитектура, култура, музика, медийни връзки, научна и инженерна продукция, социално въздействие, спортни клубове и транспортни връзки. Жп гара Manchester Liverpool Road е първата в света междуградска пътническа жп гара. В университета в Манчестър Ърнест Ръдърфорд за първи път разделя атома през 1917 г., а Фредерик С. Уилямс, Том Килбърн и Джеф Тутил разработват първия в света компютър със запаметена програма през 1948 г., докато Андре Гейм и Константин Новоселов изолират първия графен през 2004 г.

Имаш резервирани самолетни билети до Манчестър? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Като търговска и културна столица на Ланкашир, Манчестър е известен център за изкуства, медии и висше образование. Заедно със Салфорд и осем други общини, той образува столичния окръг Голям Манчестър, в който сега живеят около три милиона души. Разширяването на градските развлекателни и спортни съоръжения значително повиши привлекателността му за туристите, което го направи едно от най-добрите места за посещение в Северна Англия. Забележителни примери включват отличната Опера, с нейния списък от театрални и музикални представления, и вълнуващия Chill Factor, най-дългата и най-широката закрита ски писта във Великобритания. Той също така се превърна в любимо място за купувачите с огромен набор от възможности за търговия на дребно, включително елегантните магазини на St. Anne's Square, King Street и Royal Exchange, както и големите покрити пазарни зали на Bolton Arcade.

Обявен за парк на градското наследство, Castlefield е отлично място за посещение, за да започнете да разглеждате Манчестър. Разходката сред любезно реставрираните викториански къщи по старите канали или през реконструираната римска крепост е добре прекарано време.

Не пропускайте да разгледате канала Bridgewater. Построен е през 1761 г. за транспортиране на въглища от мините в Worsley до Манчестър. Множеството стари складове, разположени покрай канала, са реставрирани и превърнати в офиси, магазини, хотели и ресторанти. Други интересни туристически атракции включват художествената галерия Castlefield с нейните изложби на съвременно изкуство и Bridgewater Hall, дом на оркестъра Hallé и първокласни концерти. Castlefield Bowl е домакин на редовни поп и класически концерти и също си заслужава да бъде посетен.

Кацнала на брега на река Ируел, Манчестърската катедрала - датира предимно от 1422 до 1506 г. и е издигната до статут на катедрала през 1847 г. Особено привлекателни са неговите параклиси от двете страни на кораба и хор. Болницата Chetham, точно на север от катедралата в Манчестър, датира отчасти от 1422 г. Първоначално резиденция за свещеници, сега е дом на музикално училище и библиотеката Chetham, най-старата обществена библиотека в Англия. В непрекъсната употреба от 1653 г. насам, библиотеката има повече от 100 000 книги, повече от половината от които са отпечатани преди 1850 г. Chetham's е известна и като място за среща на Карл Маркс и Фридрих Енгелс по време на посещението на Маркс в Манчестър. Предлагат се обиколки с гид.

На екскурзия или почивка в Манчестър? Опитай местната кухня!

Кухня

Обединеното кралство рядко е първата страна, за която се сещаме, когато става въпрос за храна, но то е дало на света доста вкусни ястия. Манчестър не е по-различен! Ако сте любители на храната, ще харесате този северен град.Първо, това е дом на фантастични ресторанти и барове. Без значение каква храна искате, ще я намерите! Второ, местните деликатеси на Манчестър са прекрасни и си струва да ги опитате! Може да се изненадате да откриете, че някои от тези манчестърски храни са успели да си проправят път в чиниите на всички в Обединеното кралство.

Черният пудинг е основна част от всяка пълна английска закуска. Това е кървавица, направена главно със свинска кръв. Въпреки че няколко места (включително Шотландия и Британските острови) твърдят, че са родното място, се смята, че е било внесено от французите в Бъри (Северен Манчестър), където месарите са започнали да го произвеждат и продават. Самата дума „пудинг“ може да бъде малко объркваща за някой, който не е от Обединеното кралство, тъй като хората обикновено приемат, че пудингът е торта, а не пикантно ястие. Името идва от оригиналната френска дума "boudin". Ето защо много думи за храна в британския английски идват от френски. Няколко забележителни примера са тиквичките и патладжаните. Сиренето Lancashire е ронливо сирене, направено от краве мляко. Това е едно от най-старите сирена във Великобритания и първоначално е правено, за да използва излишното мляко във фермите. Това не е необичайно, тъй като това е причината повечето ферми да започнат да правят сирене на първо място (не само във Великобритания). Има 3 вида сирене Lancashire, които можете да закупите: Young Creamy Lancashire, зряло Tasty Lancashire и Crumbly Lancashire. Паят с месо и картофи е класика на северната кухня. Можете да го намерите навсякъде в Обединеното кралство, но е типично ястие от графствата Ланкашир, Йоркшир, Чешър, Къмбрия и Стафордшир. Приготвя се със задушено телешко месо, картофи, лук и сос. Просто и ефективно! Можете да го намерите в повечето кръчми в центъра на Манчестър, но също и в някои пекарни. Те продават мини версии на пая с месо и картофи за вкъщи.

Търсите евтини самолетни билети до Манчестър? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Манчестър, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Манчестър. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!