Оферти за самолетни билети от София до Not found:
Еднопосочни самолетни билети от София до Not found
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Not found
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв
Атина
Международно летище Атина „Елефтериос Венизелос“ (ATH/LGAV) е най-голямото летище в Гърция, облсужващо столицата на страната Атина, както и цялата област Атика. Летището започва да оперира на 28 март 2001 година. Явява се централа за гръцкия национален авиопревозвач Aegean Airlines. През 2018 година се нарежда на 27-о място сред най-натоварените летища в Европа. Разположено е на 20 километра източно от центъра на Атина – край град Спата (в дем Спата). Наименувано е на Елефтериос Венизелос – политик, бивш министър-председател на Гърция, който има значителен принос за развитието на гръцката авиация. Летището разполага с 2 терминала – главен и сателитен.
Главният терминал е изграден на три нива: заминаващи, пристигащи и ресторанти. На последното може да се наблюдава източната писта. Терминала разполага с 144 гишета за регистрация, 14 пътнически ръкава, 11 багажни ленти. Главният терминал е разделен на две зали: Зала А и Зала B. От първата се осъществяват всички извън-шенгенски и неевропейски полети, докато от Зала B оперират шенгенските и вътрешни полети. Сателитният терминал е изграден на две нива: заминаващи и пристигащи. Капацитетът му е 6 млн. пътници годишно. От него оперират следните авиокомпании: Aer Lingus, Air Transat, Brussels Airlines, easyJet, Eurowings, Norwegian, Ryanair, Scoot, Transavia, Transavia France, TUIfly Belgium, Vueling.
От Летище Елефтериос Венизелос оперират 68 авиокомпании, от които 18 изпълянват сезонни и чартърни функции. Летището е добре свързано с европейските държави, сред които най-голям пътникопоток през 2018 година е генериран за: Лондон (Гетуик, Станстед и Хийтроу), Ларнака, Рим (Фиумичино и Чампино), Истанбул (Ататюрк и „Сабиха Гьокчен") и Париж (Орли и Шарл де Гол). Летището е свързано и с Азия, в частност Бахрейн, Тел Авив, Аман, Доха, Пекин, Шанхай, Бейрут, Абу Даби, Дубай, Мускат, Джида, Сингапур, Сеул.Сезонни полети се изпълняват и до САЩ и Канада. От летище Атина полети се изпълняват и до Африка: Етиопия и Мароко.
През 2018 година националният превозвач на Гърция – Aegean Airlines е превозил над 47% от пътниците според Eurostat, следван от Ryanair с малко над 10% пазарен дял.От Летището в Атина се изпълняват редовни полети до летище София посредством 3 авиокомпании: Aegean Airlines, Bulgaria Air и Ryanair. Летище „Елефтериос Венизелос“ разполага с две успоредни писти дълги съответно 4 и 3.8 км. Те са пригодени и за кацане на Еърбъс А380, който понастоящем свързва международното летище Дубай с атинското „Елефтериос Венизелос“.
Летището е достъпно по платената магистрала Атики Одос от центъра и северната част на Атина, булевард Варис-Коропиу от западната част, булевард Лаурио от юг и авеню Спата-Луца от изток. Предлагат се различни възможности за паркиране на място на летището в три различни паркинга. Разположено на ниво пристигащи, срещу терминала на летището, летището предлага краткосрочен паркинг за до пет часа с 1357 паркоместа, налични в партиди P1 и P2.Дългосрочният паркинг се намира от другата страна на главния път за достъп до летището (Attiki Odos) с 5802 паркоместа в парцел P3.