Куритиба е столицата и най-големият град в бразилския щат Парана. Населението на града е 1 948 626 към 2020 г., което го прави осмият по население град в Бразилия и най-големият в южния регион на Бразилия. Столичният район на Куритиба се състои от 26 общини с общо население от над 3,2 милиона (оценка на IBGE през 2010 г.), което го прави седмият по население столичен район в страната.
Градът е разположен на плато на 932 м над морското равнище. Намира се на запад от морското пристанище Паранагуа и се обслужва от международните летища Афонсо Пена и Бакачери. Куритиба е важен културен, политически и икономически център в Латинска Америка и е домакин на Федералния университет на Парана, създаден през 1912 г.
Най-голямото разрастване на Куритиба се случи след 60-те години на миналия век, с иновативно градско планиране, което позволи населението да нарасне от няколко стотици хиляди до повече от един милион души. Икономиката на Куритиба се основава на промишлеността и услугите и е четвъртата по големина в Бразилия. Икономическият растеж настъпи успоредно със значителен вътрешен поток от бразилци от други части на страната, тъй като приблизително половината от населението на града не е родено в Куритиба.
Куритиба е един от малкото бразилски градове с много висок индекс на човешко развитие (0,856) и през 2010 г. бе отличен с наградата за глобален устойчив град, която се дава на градове и общини, които се отличават с устойчиво градско развитие. Според американското списание Reader's Digest Куритиба е най-добрият „голям бразилски град“, в който да живеете.Равнището на престъпността в Куритиба се счита за ниско според бразилските стандарти и градът се счита за един от най-безопасните градове в Бразилия за младежта.Градът също така се счита за най-добрият за инвестиране в Бразилия. Куритиба беше един от градовете-домакини на Световното първенство по футбол през 1950 г. и отново за Световното първенство по футбол през 2014 г. Въпреки добрите си социални показатели, градът има по-висок процент на безработица от други градове в щата.
Колкото по на север се насочвате в Бразилия, толкова повече се приближавате до екватора и знойната жега. В южната част на страната обаче ви очакват топли дни, прохладни нощи и район, който досега е успял да избегне блъсканицата на световния туризъм. Насладете се на автентична, организирана и очарователна Куритиба и тези страхотни атракции в столицата на Парана.
Една от основните атракции при посещение на Куритиба се намира точно извън големия град, на релаксиращо 40 минути път с кола, след като стигнете до границите на града. В Morretes можете да си починете от градския живот, да се разходите из тихи улици и да се насладите на някои от най-автентичните ястия в Парана. Връщането обратно също е част от пътуването, тъй като ще видите различни забележителности по пътя обратно. На кратка разходка от центъра на Куритиба, Ботаническите градини ще ви предложат бягство от оживената дейност в центъра. При влизане звуците на града просто се разсейват. Оранжерията с бяла тел, централната част на градините, е известна забележителност на Куритиба. Градините имат отворен план на етажа и с водните фонтани са страхотно място да се насладите на обяда си.
Бразилската кухня е съвкупност от готварски практики и традиции на Бразилия и се характеризира с европейски, индиански, африкански и азиатски (ливански и най-скоро японски) влияния. Тя варира значително според региона, отразявайки комбинацията от местно и имигрантско население в страната, както и нейния континентален размер. Това създава национална кухня, белязана от запазването на регионалните различия.
Съставките, използвани за първи път от местните народи в Бразилия, включват кашу, маниока, гуарана, асаи, кумару и тукупи. Най-видимите регионални кухни принадлежат на щатите Minas Gerais и Bahia. Кухнята на Minas Gerais има европейско влияние в деликатесите и млечните продукти като боб tropeiro, pão de queijo и прясното сирене Minas, както и кухнята на Bahian поради наличието на африкански деликатеси като acarajé, abará и vatapá. Кореноплодни зеленчуци като маниока (местно известна като mandioca, aipim или macaxeira, наред с други имена), ямс и плодове като açaí, cupuaçu, манго, папая, гуава, портокал, маракуя, ананас и свинска слива са сред местните съставки използвани в кулинарията.
Някои типични ястия са feijoada, считано за национално ястие на страната и регионални храни като beiju, feijão tropeiro, vatapá, moqueca capixaba, полента (от италианската кухня) и acarajé (от африканската кухня). Има и каруру, което се състои от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци или кашу), приготвени с палмово масло, докато се достигне консистенция, подобна за мазане; moqueca baiana, състояща се от бавно приготвена риба в палмово масло и кокосово мляко, домати, чушки, лук, чесън и покрита с кориандър. Националната напитка е кафето, докато кашаса е родният алкохол на Бразилия. Cachaça се дестилира от ферментирала мъст от захарна тръстика и е основната съставка в националния коктейл caipirinha. Кифличките със сирене (pão-de-queijo) и салгадиньос като pastéis, coxinhas, risólis и kibbeh (от арабската кухня) са обичайни хранителни продукти, докато cuscuz de tapioca (смляна тапиока) е популярен десерт.
Ако търсите достъпни самолетни билети до Куритиба не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Куритиба. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!