Оферти за самолетни билети от София до Хелзинки:
Еднопосочни самолетни билети от София до Хелзинки
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Хелзинки
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Хелзинки – Северно изкуство и култура

Хелзинки е столицата, първостепенният и най-населеният град на Финландия. Разположен на брега на Финския залив, той е седалище на регион Уусимаа в Южна Финландия и има население от 658 864 души. Градската зона на града има население от 1 268 296, което го прави най-населената градска зона във Финландия, както и най-важният център на страната за политика, образование, финанси, култура и изследвания; докато Тампере в региона Pirkanmaa, разположен на 179 километра на север от Хелзинки, е втората по големина градска зона във Финландия. Хелзинки се намира на 80 километра северно от Талин, Естония, 400 километра източно от Стокхолм, Швеция, и 300 километра западно от Санкт Петербург, Русия. Има тесни исторически връзки с тези три града. Градът се обслужва от международното летище Хелзинки, разположено в съседния град Вантаа, с често обслужване до много дестинации в Европа и Азия.Хелзинки беше световната столица на дизайна за 2012 г., мястото за летните олимпийски игри през 1952 г. и домакин на 52-ия конкурс за песен на Евровизия през 2007 г.

Хелзинки има един от най-високите стандарти на градски живот в света. През 2011 г. британското списание Monocle класира Хелзинки като най-добрия за живеене град в света в своя индекс на градовете за живеене. В проучването на Economist Intelligence Unit за 2016 г. за жизнеспособността Хелзинки е класиран на девето място сред 140 града. През юли 2021 г. американското списание Time класира Хелзинки като едно от най-великите места в света през 2021 г. като град, който „може да прерасне в културно гнездо в бъдеще“ и който вече е известен в света като екологичен пионер. Международно проучване Cities of Choice, проведено през 2021 г. от консултантската фирма Boston Consulting Group и BCG Henderson Institute, издигна Хелзинки до третия най-добър град за живеене в света, като Лондон и Ню Йорк са на първо и второ място. Също така, заедно с Рованиеми в района на Лапландия, Хелзинки е един от най-значимите туристически градове във Финландия по отношение на чуждестранния туризъм.

Имаш резервирани самолетни билети до Хелзинки? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Хелзинки, столицата на Финландия, е най-големият град в страната и пълен с неща за вършене за посетителите. Разположен е на гранитен полуостров на северния бряг на Финския залив, с лице към Балтийско море. След голям пожар, унищожил една трета от града през 1808 г., той е възстановен и полученият неокласически център на града е разположен в широки красиви улици и булеварди с изобилие от паркове. Пристанището, където акостират много от близо 300-те круизни кораба, които посещават годишно, е точно в сърцето на Хелзинки и редица от най-добрите неща, които можете да видите и правите, са на пешеходно разстояние. Хелзинки е чудесен град за разглеждане пеша или с колело и има отлична система за обществен транспорт, която включва лодки до островите и влакове до други дестинации във Финландия.

Пазарният площад (Kauppatori) е основният планиран и павиран площад в центъра на Хелзинки и е един от най-известните открити пазари в Северна Европа. Граничещ с Балтийско море в източния край на Еспланади, той е пълен с щандове, продаващи финландски храни, цветя и туристически сувенири. Често има дори рибарски лодки, подредени във водата, които продават морски дарове директно от лодката. През зимата пазарните сергии са защитени под шатри, а целогодишно има пазарна зала с повече търговци. Посетителите обаче трябва внимателно да следят храната си, тъй като чайките на пазара са големи и нагли и ще грабнат храна от нищо неподозиращи посетители.

Северно от района Hietaniemi в Хелзинки, покрай Fredrikinkatu, се намира скалната църква в Хелзинки. Проектиран от Тимо и Туомо Суомалайнен в края на 60-те години на миналия век, подземният интериор на църквата е издълбан и вграден директно в древната здрава скала на полуостров Хелзинки. Вътрешността на църквата е окъпана в великолепна естествена светлина, която влиза през остъкления купол. Има плитък кръгъл купол (висок 13 метра) от медна ламарина и стъкло, носено върху бетонни ребра. Църквата се използва и като концертна зала поради отличната си акустика, създадена от грубите, необработени скални повърхности на интериора. Предлагат се обиколки с екскурзовод, а ако посещавате през лятото, не забравяйте да посетите кафенето на място за уникално изживяване за хранене.

На екскурзия или почивка в Хелзинки? Опитай местната кухня!

Кухня

Град Хелзинки е център на Финландия що се отнася до национална и международна кухня. Тук са едни от най-добрите местни основни продукти на Южна Финландия и ястия, които са популярни в цялата страна.

Торта Рунеберг - тези малки кръгли сладкиши с ром, покрити с глазура и конфитюр, са кръстени на националния поет на Финландия Йохан Рунеберг, чието стихотворение „Ensign Stal“ формира текста на финландския национален химн. Рунеберг особено харесва тези торти и дори има легенда, според която жена му ги е измислила. Обикновено се продават само в началото на годината преди деня на Рунеберг на 5 февруари. Въпреки че можете да ги намерите в супермаркетите, най-добре е да поръчате домашно приготвена торта в кафене като гарнитура към кафе.

Балтийска херинга е изключително популярна във Финландия, тъй като огромното количество езера и близостта до Балтийско море предлагат разнообразна гама за продажба. Може би най-уважаваната местно уловена риба в Хелзинки е балтийската херинга. Всяка година през октомври има дори фестивал на балтийската херинга. В други периоди от годината най-доброто място да намерите прясно уловена херинга е да се отправите към пазарната зала (kauppahalli) на южното пристанище и да проверите магазините за риба или ресторантите. Някои от най-популярните варианти са пресни картофи с херинга (silli) или дори маринована херинга.

Търсите евтини самолетни билети до Хелзинки? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Хелзинки, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Хелзинки. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!