Оферти за самолетни билети от София до Делхи:
Еднопосочни самолетни билети от София до Делхи
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Делхи
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Делхи – Сърцето на Индия

Делхи е град и съюзна територия на Индия, съдържаща Ню Делхи, столицата на Индия. Разположен на река Ямуна, предимно западния или десния й бряг, Делхи граничи с щата Утар Прадеш на изток и с щата Харяна в останалите посоки. Според преброяването от 2011 г. градското население на Делхи е над 11 милиона. Градската агломерация на Делхи, която включва сателитните градове Газиабад, Фаридабад, Гургаон и Нойда в район, известен като Националния столичен регион (NCR), има приблизително население от над 28 милиона, което я прави най-голямата столична зона в Индия и втората -най-големият в света.

Делхи е дом на втория най-голям брой милиардери и милионери от всички градове в Индия. Делхи се нарежда на пето място сред индийските щати и съюзни територии по индекс на човешко развитие. Делхи има втория най-висок БВП на глава от населението в Индия (след Гоа). Въпреки че е съюзна територия, политическата администрация на NCT на Делхи днес прилича повече на тази на щат Индия, със собствена законодателна власт, върховен съд и изпълнителен съвет на министрите, ръководен от главен министър. Културата на Делхи е повлияна от дългата му история и историческото му свързване като столица на Индия. Въпреки че силно пенджабско влияние може да се види в езика, облеклото и кухнята, донесени от големия брой бежанци, дошли след разделянето през 1947 г., неотдавнашната миграция от други части на Индия я превръща в котел за топене. Това се илюстрира от много значими паметници в града. Археологическото проучване на Индия признава 1200 сгради от културното наследство и 175 паметника като обекти на националното наследство.

Имаш резервирани самолетни билети до Делхи? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Делхи е както съюзна територия в рамките на Индия, така и град и включва два много различни свята: Ню Делхи и Стария Делхи. Първият, открит от британците през 1931 г., за да служи като имперска столица, е съвременната столица на нацията и седалище на правителството, докато Старият Делхи се счита от мнозина за символичното сърце на по-голямата метрополия. Един от най-населените региони в света – той може да се похвали с население от близо 20 милиона души – Делхи е опияняваща смесица от традиция и модерност и е важен както като религиозен център, така и като най-натоварената международна врата на Индия. Историята му е толкова стара, колкото древната река Ямуна, една от най-свещените реки в индуизма и естествена разделителна линия между Ню Делхи на запад и Стария Делхи на изток. Нещата, които трябва да се видят и правят в Делхи и Ню Делхи, са изобилни и включват изживяване на разнообразната им индустрия за изкуства и занаяти, многото великолепни паметници и безброй места за сценични изкуства. Районът е добре известен и с отличната си кухня, която включва деликатеси от всяко кътче на Индия. Делхи също е рай за купувачите с множество базари и пазари, включително Chandni Chowk, най-известната търговска зона в страната.

Един от най-популярните паркове в Ню Делхи сред местните жители, градините Лоди с площ от 90 акра си заслужава да бъде включен във вашия маршрут в Делхи. В допълнение към своите буйни градини, паркът съдържа множество реликви от периода Лоди преди 1600 г., включително разнообразие от важни гробници и руини. Докато сте в близост, направете кратка петминутна разходка до популярния пазар Хан. Този оживен (и много безопасен) район всъщност се нарежда сред най-престижните търговски райони в света.

На екскурзия или почивка в Делхи? Опитай местната кухня!

Кухня

Делхи е известен със своите богати муглайски и пенджабски кухни. Тези ароматни кухни са установени, когато императорът на Моголите Шах Джахан създава столицата си през 17 век и когато хората мигрират в Делхи от района на Пенджаб след разделянето на Индия през 1947 г. Храните за ядене в Делхи са предимно на основата на месо (и някои от по-„екзотичните“, като биволски език и пържени кози мозъци, ще се харесат само на любителите на приключенията), но има и вегетариански ястия.

Вездесъщото индийско къри се появява в менютата на индийските ресторанти по целия свят. Твърди се, че е създадено в кухнята на ресторант Moti Mahal в квартал Daryaganj в Стария Делхи след 1947 г. Основателят, от Пешвар, очевидно е изобретил и пилето тандури. Той превръща остатъците от парчета месо в пиле с масло, за да не се развалят. Както подсказва името му, доматеният сос на ястието се сгъстява с добавяне на масло и сметана. Бириами е ароматно ястие от изкусителна комбинация от ориз басмати, парчета месо и подправки. Най-богатата му версия, предпочитана от кралските особи, е известна като dum biryani и се готви бавно в запечатан съд. Пенджабско вегетарианско ястие, което се консумира предимно през зимата, сарсон ка сааг е леко подправено, но гъсто къри, направено със зелена горчица. Често се сервира с маки ки роти (плосък хляб от царевично брашно), поръсен с малко масло.

Търсите евтини самолетни билети до Делхи? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Делхи, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Делхи. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!