Оферти за самолетни билети от София до Дънедин:
Еднопосочни самолетни билети от София до Дънедин
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Дънедин
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Дънедин – Опознай Нова Зеландия

Дънидин е вторият по големина град в Южния остров на Нова Зеландия (след Крайстчърч) и главният град на региона Отаго. Името му идва от Dùn Èideann, шотландското галско име за Единбург, столицата на Шотландия. С приблизително население от 105 000 към юни 2021 г., Дънидин е седмият по население градски район в Нова Зеландия. Поради исторически, културни и географски причини градът отдавна е считан за един от четирите основни центъра на Нова Зеландия. Градската зона на Дънидин се намира на централно-източния бряг на Отаго, заобикаляйки началото на пристанището на Отаго и пристанището и хълмовете около Дънидин са останки от изгаснал вулкан. Предградията на града се простират в околните долини и хълмове, на провлака на полуостров Отаго и по бреговете на пристанището на Отаго и Тихия океан.

Днес Дънидин има разнообразна икономика, която включва производство, издателска дейност, изкуство, туризъм и технологични индустрии. Основата на икономиката на града остава съсредоточена около висшето образование, със студенти от Университета на Отаго, най-старият университет в Нова Зеландия, и Политехническия университет в Отаго, представляващи голяма част от населението; 21,6% от населението на града е на възраст между 15 и 24 години при преброяването от 2006 г., в сравнение със средното за Нова Зеландия 14,2% . Дънидин е известен и със своята жизнена музикална сцена, като родното място на звученето на Дънидин през 80-те години (което силно повлиява грънджа, инди и модерния алтернативен рок). През 2014 г. градът е определен за Град на литературата на ЮНЕСКО.

Имаш резервирани самолетни билети до Дънедин? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Малката част от шотландското наследство на Нова Зеландия се намира на Южния остров. Дънидин, кръстен на келтския за Единбург „Dun Edin“, е основан от презвитериански шотландски имигранти и това наследство може да се усети с гордост днес. Малък и изключително хълмист – градът претендира за най-стръмната жилищна улица в света – Дънидин е сгушен във вътрешния ъгъл на дивото и брулено от вятъра крайбрежие на пристанището Отаго, със скалисти плажове, сурови пейзажи на скалисти върхове и дори единствената в света континентална колония на кралски албатрос, точно на прага на града.

Самият център на града е компактен и лесен за навигация пеша, с много добри примери за архитектура от края на 19-ти век, все още добре запазени. Най-голямата туристическа атракция на Дънидин е замъкът Ларнах, единственият замък в Нова Зеландия. Построен е в края на 19-ти век от богатия банкер Уилям Ларнах, който е направил своето състояние по време на златната треска в Отаго. Не са спестени средства при изграждането му, като италиански мрамор, уелски шисти и венецианско стъкло са изпратени, за да се създаде разкошна къща с фасада, подобна на шотландските замъци от корените на Ларнарч.

На екскурзия или почивка в Дънидин? Опитай местната кухня!

Кухня

Най-старият град в Нова Зеландия предлага множество културни преживявания, примери за изключителна местна архитектура и невероятна природа. Разположен на полуостров Отаго, огромното разнообразие от заведения за хранене, сервирани в Дънидин, допълва цялото изживяване. От ресторанти, предлагащи съвременна новозеландска храна, до такива, които се грижат за автентичния европейски вкус, Дънедин предлага вкусотий за всички. Създаден в Дънидин повече от десетилетие и разположена точно в центъра на града, ресторан Нова се гордее със сезонно променящо се меню и фантастична селекция от печива и ароматно кафе Алпрес. За тези, които търсят обилен брънч, вкусната закуска със сигурност ще ви подготви за деня. Изберете от селекция от топъл бананов хляб, бриош френски тост, яйца бенедикт или агнешко пържено – апетитна джинджифилова бира, поднесена с бекон на скара върху конфи лук и ръжен хляб. Любителите на сладкото няма да останат разочаровани от пудинг от джинджифил и сливи, идеално допълнен със сладолед със солен карамел и пралина от лешници.

Търсите евтини самолетни билети до Дънидин. Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Дънидин не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Дънидин. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!