Оферти за самолетни билети от София до Букурещ:
Еднопосочни самолетни билети от София до Букурещ
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Букурещ
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Букурещ – „малкия Париж“

Някога известна като „малкия Париж“ заради елегантната си архитектура, столицата на Румъния, Букурещ е богата на легендарна история, която се слива със съвременната й идентичност. Преливането на архитектурата е главозамайващо, но завладяващо. Византийските му сгради, църкви от 16-ти, 17-ти и 18-ти век, имения в стил Арт Нуво и грандиозните неокласически фасади са преживели земетресения и война и всички те се смесват, за да създадат спираща дъха градска експозиция.

Очарованието на Букурещ се разкрива чрез произведенията на изкуството и експонатите в отличните му музеи, градските паркове и невероятната атмосфера, която предлага Старият град. Разходката по Calea Victoriei, може би едно от най-красивите места за посещение в града, е среща с най-величествените сгради и най-значимите паметници в страната, всички свидетелства за отминали времена.Опознаването на Букурещ е свързано с разбирането на едно сложно минало, което отстъпва място на модерната си чувствителност като процъфтяваща европейска столица.

Имаш резервирани самолетни билети до Букурещ? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Старият град е едно от най-ранните селища в Букурещ, където сградите датират от 15-ти и 16-ти век. През вековете той е бил седалище на румънските князе, център за търговия, място за поклонение и кръстопът за пътници.Освен това успя да оцелее след разрушаването на една пета от града от Чаушеску през 80-те години, за да изгради визията си за нова социалистическа столица. След като прекара десетилетия като беден квартал, голяма част от Стария град беше облагородена и реновирана след падането на комунизма.Този контраст придава много повече чар на пешеходните алеи и калдъръмените улици на Стария град, изпъстрени с книжарници, театри, ресторанти и кафенета.Популярните неща за правене тук включват посещение на Curtea Veche, музей на открито, построен на мястото на Стария княжески двор, някога дом на Влад Цепеш, и Националния музей на румънската история с неговите фини колекции от религиозни и кралски съкровища.

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului) е една от най-добрите туристически атракции в Букурещ. Това е втората по големина административна сграда в света (след Пентагона), архитектурен колос, който също претендира за титлата на най-масивна сграда в света.Разполагащ с повече от 3000 стаи над 330 000 квадратни метра и изграден от мрамор и стомана, той първоначално е наречен Дом на народа от своя визионер, Николае Чаушеску, който го е използвал като резиденция на семейството си и като седалище на своето правителство. Все още недовършен, днес в малка част се помещава седалището на румънския парламент и Националният музей за съвременно изкуство. Планираните обиколки омайват посетителите с неговата необятност.

Разположен в сърцето на Стария град, Старият княжески двор (Curtea Veche) е дворцова резиденция на влашките князе. Може би най-известният му обитател е бил Влад Цепеш, известен още като Граф Дракула, който вдъхновява историята на Брам Стокър за Дракула. Статуя на скандалния румънски принц стои сред това, което е останало от миналото, включително стените на двора, няколко арки и колони.Също така достоен за посещение е Музеят на стария двор, който включва керамика и артефакти, открити по време на археологически разкопки около руините.

Завършена през 1878 г., първата Триумфална арка в Букурещ (Arcul de Triumf) е направена от дърво и е посветена на румънските войници, които са се сражавали през Първата световна война. През 1936 г. тя е реконструирана в гранит и е проектирана от архитекта Петре Антонеску на височина 27 метра. Арката е украсена със скулптури, създадени от най-известните румънски скулптори, включително Йон Джалеа и Димитрие Пачиуреа.И до днес той продължава да служи на предназначението си да бъде централна точка за военни паради. Румънски войници маршируват под него за големи събития, включително всеки 1 декември, който е национален празник на страната.

На екскурзия или почивка в Букурещ? Опитай местната кухня!

Кухня

Ако пътувате до Букурещ и търсите традиционна румънска храна, бързо ще откриете, че Букурещ е дом на много ресторанти, предлагащи някои от най-добрите румънски ястия в страната. Регионът е бил част от Унгарската империя, а преди това част от Османската империя. Европейско и турско влияние може да се видят в архитектурата и разбира се в традиционната румънска храна.

Почти всяка страна има своя версия на кюфтета и Румъния не е по-различна. Това, което прави чифтеле различно обаче, е използването на настъргани картофи и моркови в месната смес.Когато правите кюфтетата, настърганите зеленчуци се изцеждат, за да се отстрани възможно най-много влага от тях, преди да се смесят с останалите съставки. Добавянето на картофи прави кюфтетата много крехки. Всъщност картофите са по-важни от вида на смляното месо. Ако трябва да изберем местно ястие, трябва да опитате румънското „mititei“ (или „mici“). Това е ястие, измислено в ресторант в центъра на Стария град преди около 100 години, прилича на наденица без външната кожа, поднесена с горчица. Едно от основните румънския ястия е „сармале“ („sărmăluțe“).Те са пренесени в Румъния от Османската империя. Адаптирани към местните вкусове и след половин хилядолетие опит това страхотно ястиеа радва небцето и душата. В днешно време всеки „добър румънец” има „сърмале” за важните тържества. Могат да се приготвят и в лозови листа.

Търсите евтини самолетни билети до Букурещ? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Букурещ, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Букурещ. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flight365.bg сигурно и лесно!