Оферти за самолетни билети от София до Будапеща:
Еднопосочни самолетни билети от София до Будапеща
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Будапеща
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Будапеща – град на Дунава

Будапеща, столицата на Унгария, се смята от мнозина за "Париж на Изтока". Не само, че този красив град е един от най-важните в културно отношение метрополиси в Източна Европа, той е и дом на множество обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.Въпреки че хората са живели тук от каменната ера, този исторически град формално възниква едва през 1872 г. със сливането на три независими преди това града: Стара Буда (Óbuda), Буда и Пеща. След сливането се превръща в административен, търговски и индустриален център на Унгария. Разположена на река Дунав, Будапеща е известна със своите термални извори, някои от които са били използвани за терапевтични цели още от праисторията. Всъщност Будапеща има толкова много неща за правене, че ще искате да прекарате поне няколко дни в разглеждане на този динамичен град. Популярните атракции варират от впечатляваща архитектура и трогателни напомняния за историята на 20-ти век до оживената му културна и развлекателна сцена и класически концерти в красиви църкви. Будапеща също е рай за купувачите, от традиционните стоки и хранителни продукти, предлагани в голямата стара централна пазарна зала до улица Vaci, известна със своята комбинация от луксозни бутикови магазини и големи марки. Каквито и да са вашите предпочитания за разглеждане на забележителности, извлечете максимума от маршрута си за пътуване до Унгария.

Имаш резервирани самолетни билети до Будапеща? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Извисяващ се над Дунав, хълмът на замъка в Будапеща (Várhegy) e дом на много от най-важните средновековни паметници и музеи в града. Начело в списъка на тези впечатляващи структури е замъкът Буда от 18-ти век (Budavári Palota), масивен дворец с 200 стаи, който е на мястото на замък от 13-ти век, построен, за да защити крепостта от монголски и татарски атаки. Въпреки че е силно повреден през Втората световна война, голяма част от екстериора е възстановен, заедно с части от интериора, в който сега се помещават редица важни музеи. Те включват Унгарската национална галерия в главното крило, докато в южното крило Историческият музей на Будапеща заема четири етажа.

Пред замъка, с изглед към Дунава, се издига бронзова конна статуя на принц Евгений Савойски, герой от турските нападения над града. Castle Hill си струва да се проучи заради средновековните му алеи и романската, готическата и бароковата архитектура. Целият този исторически комплекс е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Подобно на голяма част от града, замъкът Буда е грандиозно осветен през нощта, а дворовете на замъка остават отворени 24 часа в денонощието. Можете да стигнете до замъка с реставрираната историческа въжена железница Castle, която тръгва от края на Буда на Верижния мост.

Акцент в разходката из прекрасните пешеходни калдъръмени улици на Будапеща е районът около красивата сграда на парламента (Országház). Заедно със своите съседи, Етнографския музей и Министерството на земеделието, това е може би един от най-атрактивните квартали на града в архитектурно отношение. Третата по големина сграда на парламента в света, тази неоготическа сграда е открита през 1886 г., за да отбележи 1000-годишнината на страната. (Тогава Унгария е била част от Австро-Унгарската империя.) Тази впечатляваща структура може да се похвали с 691 стаи, както и с впечатляващите 19 километра коридори и стълби. Обиколките с екскурзовод продължават приблизително 45 минути и се предлагат винаги, когато правителството не заседава, и включват много от акцентите на сградата, като главното входно антре, различни фоайета и бижутата на унгарската корона.

Базиликата Свети Стефан в Будапеща (Szent István-bazilika) е популярна атракция заради впечатляващата си архитектура, красотата на интериора и панорамните гледки от нейния купол. Катедралата е посветена на Свети Стефан, светия крал на Унгария и основател на унгарската държава, и строителството й започва през 1851 г. Едно от най-добрите неща, които можете да направите тук, ако времето позволява, е да вземете един от двата асансьора, които превозват посетителите до купола за невероятна 360-градусова гледка над града и река Дунав (алтернативно можете да изкачите 364-те стъпала) . През делничните дни се предлагат обиколки с екскурзовод на базиликата. Също така не забравяйте да проверите уебсайта на катедралата за подробности относно един от честите концерти за орган и класическа музика.

На екскурзия или почивка в Будапеща? Опитай местната кухня!

Кухня

За класическа унгарско ястие, което да похапнете на крак изберете Lángos, дълбоко пържен тестен плосък хляб, който се яде топъл и намазан със заквасена сметана и настъргано сирене или с чесново масло (или всичко изброено по-горе). Тези обилни закуски се сервират през цялата година и са достъпно пикантно лакомство. Перфектният Langos трябва да е хрупкав отвън и мек и плътен в средата. Понякога се приготвят с картофи (krumplis lángos) и понякога се сервират с наденица (kolbász) отгоре.

Торта комин. Тези сладки лакомства са направени от дълги ивици захарно тесто, увити около шишчета с форма на конус, които са намазани с масло и изпечени върху дървени въглища. Захарта се карамелизира, за да образува хрупкаво покритие и когато тестото се извади от шиша, парата се отделя от центъра като комин (английският превод на kürtőskalács е „торта с комин“.) Преди сервиране те обикновено се поръсват с топинги като канела или смлени орехи и са предназначени за споделяне, като всеки откъсва лента от горещото, сладко, хрупкаво тесто. Те са особено популярни по време на празничния сезон и се продават на коледните базари в целия град. Пълненото зеле е популярно ястие в голяма част от Източна Европа, както и в части от Азия. Унгарският специалитет включва варени зелеви сърми, пълнени със смляно свинско и телешко месо, ориз, домати и кисело зеле. Както при много унгарски ястия, това е щедро овкусено с червен пипер. Това ястие обикновено се яде през зимата и определено си заслужава да се опита, когато сте в Унгария, тъй като е трудно да се приготви по същата рецепта.

Търсите евтини самолетни билети до Будапеща? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Будапеща, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Будапеща. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flight365.bg сигурно и лесно!