Home Без категория Да включа ли застраховка при резервирането на самолетни билети?

Да включа ли застраховка при резервирането на самолетни билети?

by f365
застраховка при полет

Представете си, че сте организирали своята мечтана почивка и сте помислили за всичко до най-малкия детайл, но едва ли мислите, че ще ви се наложи да включите застраховка при непредвидени ситуации. Все пак кой иска да мисли за нещо лошо? Но непосредствено преди полета ви се налага да отмените своето пътуване или пък ви се налага да прекратите почивката си. Какво се случва тогава с парите, които се дали за самолетни билети?  Тук на помощ идва застраховката.

Застраховката ти осигурява защита при различни непредвидени ситуации по време на пътуването и ти спестява допълнителни разходи и главоболия. Тя ще ти даде нужното спокойствие и възможност да се насладиш на почивката и отдиха си по време на пътуването. При какви ситуации може да я използваме? Най- честно свързваме туристическите застраховките с покриване на медицински разходи (вкл. лечение на COVID-19), медицински транспорт или спешна медицинска помощ, включително внезапна или случайна смърт или нараняване. Чрез застраховката може да получите и обезщетение при загубен, откраднат или повреден багаж или изгубени документи за самоличност. Ако ви се наложи да я ползвате е необходимо да докладвате за щетите и да следвате насоките в застрахователната полица.

В допълнение може да закупите застраховка за анулация на пътуването. Най-общо казано, застраховката за отмяна на полет ви възстановява покрити, невъзстановими разходи, свързани с отменен полет.  Ако авикомпанията с която ще летите отмени полета ви, вие трябва решите дали да примете друг полет или да откажете своето пътуване.  Ако решите да не резервирате отново след отменен полет, тогава авиокомпанията трябва да ви възстанови парите. Това важи дори ако сте закупили билет без възможност за възстановяване. Авиокомпаниите обаче често издават това възстановяване под формата на кредит за пътуване или ваучер, вместо в брой.

Какво остава обаче с другите разходи като резервация в хотел или билети за музеи,които вече сте закупили? Тук се намесва застраховката за пътуване. Ако вашата авиокомпания не може да ви отведе до планираната дестинация поне 24 последователни часа от първоначално планирания час на пристигане поради природно бедствие, лошо време или стачка, тогава вашите обезщетения за анулиране на пътуване започват. Това означава, че можете да анулирате пътуването си и да подадете иск за вашите предплатени, невъзстановими разходи за пътуване.

Ако пътуването ви вече е започнало и пропуснете поне 50% от продължителността на пътуването си поради закъснение от превозвач (напр. отменен полет), тогава вашите обезщетения за прекъсване на пътуването могат да възстановят тези предварително платени, невъзстановими разходи за пътуване.

Как помага застраховката за анулиране на полет, когато авиокомпанията отмени полета ви и пътуването ви се забави? При този сценарий авиокомпанията анулира вашия полет и ви записва отново на друг. Все пак ще стигнете до местоназначението си, но по-късно от планираното.

You may also like