Home Без категория Коя е най-посещаваната страна в света за 2022 година?

Коя е най-посещаваната страна в света за 2022 година?

by f365
туристи

Над 500 милиона туристи посещават Европа всяка година. С нейните 44 държави, богата култура и разнообразни културни забележителности, посетителите има на какво да се насладят. Но коя страна може гордо да се нарече най-посещаваната страна в света?

Франция често е заемала първото място през годините и то не веднъж. Преди пандемията от COVID Франция е била най-посещаваната страна в света, привличайки 88,1 милиона посетители през 2019 г., според GlobalData.

Испания успя да вземе първото място през 2021 г., но през 2022 г. Франция посрещна 66,6 милиона международни посетители и отново застана на чело на списъка.

GlobalData съобщава, че броят на международните пристигания във Франция се очаква да нараства с годишен темп от 12,1% между 2022 г. и 2025 г, когато се очакват около 94 милиона туристи.

Най-популярната туристическа дестинация в света, Франция предлага безброй атракции: Айфеловата кула, ресторанти от световна класа, Лувъра, Версайският дворец, катедралата Нотр Дам, плажовете на Лазурния бряг и любимата атракия на малки и големи – Дисниленд Париж. Освен това, Прованса и неговите китни селца, природа и лозя сами по себе си също са забележителности. Човек дори може да види праисторически пещерни рисунки в Ласко на стотици хидяли години.

Друг плюс за туристите избрали да посетят Франция е транспорта. Пътуването между големите градове е удобно, благодарение на високоскоростните влакови връзки. Нови спални влакове, които ще бъдат пуснати тази година, ще превозват пътници от Париж до Виена, Берлин и Милано, докато през 2024 г. столицата ще бъде свързана и с Барселона.

Докато всички страни отбелязаха рязък спад на посетителите по време на пандемията от COVID-19, Испания успя да вземе първото място от Франция и посрещна 26,3 милиона посетители. Тази година Испания заема почетното второ място. Повечето хора, които посещават Испания, прекарват поне известно време в един от двата големи града – Мадрид и Барселона. А какво привлича туристите? Безброй забележителности като Катедралата Саграда Фамилия на Антони Гауди, музеят Гугенхайм, градините Алхамбра и Хенералифе, най-големият аквариум в Европа (L’Oceanogràfic с форма на лилия), плажовете на Гран Канария и Ла Рамбла в Барселона. Испания също е дом на Ел Тейде, древен, но не напълно спящ вулкан, който посетителите могат да обикалят в парка Национал дел Тейде на испанския остров Тенерифе.

Културата и в двата града е зашеметяваща, тъй като можете да надникнете в местната художествена и музикална сцена, заедно с изключителни възможности за хранене. И двете страни имат какво да предложат на посетителите със собствените си уникални култури и атмосфера. Да не забравяне и уникалните им брегови ивици, допринасящи за още по-голям брой туристи през летния сезон.

В топ 10 на най-посещаваните страни в света влизат още САЩ, Китай, Италия, Турция, Мексико, Тайланд, Германия и Обединеното Кралство.

Всяка година се правят годишни проучвания, като  например тези на GlobalData – аналитична и консултантска компания, която прави проучвания в различни сектори и благодарения на нея може да разберем коя е най-посещаваната държава в Европа.

You may also like