Home Без категория Анализ на пазара на самолетните билети за 2023 година от Flights365

Анализ на пазара на самолетните билети за 2023 година от Flights365

by f365
самолетни билети

Защо цените са толкова високи и ще продължват да се увеличават.

Авиокомпаниите излизат от един от най-трудните периоди в цялата им история, завършвайки 2022г на нетна загуба от 9.7млрд. и комбинирана загуба от близо 180млрд за периода 2020г-2021г. Някой авиокомпании успяха да завършат 2022г на печалба.

Инфлация – Докато авиокомпаниите се сблъскват с повишени разходи за всички суровини и материали, горивото е отговорно за 20-40% от разходите. Към Окт 2022, самолетното гориво е било $155.77 долара на барел или 64% по-скъпо за същия период на миналата година

Липса на персонал – Липсата на персонал от страна летища и авикомпании беше значителен фактор в намаления капацитет на авиокомпаниите. Тежкия процес по наемане, включващ секюрити клиарънс, и обучение са само част от причините защо капацитета не може да се върне толкова бързо колкото в другите индустрии. Американските авиокомпании имат нужда от допълнетелни 8000 пилота, като мярка част от тях стартираха собствени академии за обучение на пилоти. Доставката на нови самолети и резервни части е другия проблем с който авиокомпаниите се сблъскаха през 2022г.

Капацитет – Капацитета и броят на полети остава под нивата от 2019г. С увеличеното търсене на полети, авиокомпаниите са в много силна позиция да продължат да увеличават цените на полетите. Лимитирайки най-ниските резервационни класи авиокомпаните „принуждават“ пътниците да преминат към по-високи ценови категории в сравнение със 2019г. Очакванията са капацитета да е 93% от нивата през 2019г. В САЩ капацитета към момента е 107%, в Европа 95%, в Азия 91% от нивата през 2019г. Увеличението на цените е 11%-33% в зависимост от дестинацията.

Валутни курсове – Поскъпването и обезценяването на основни валути създава допълнителни разходи за пътуващите. Например американския долар е поскъпнал спрямо еврото с над 13% за 2022г, при превалутиране на тарифите на европейски авиокомпании тарифите в долари се покачват за да покрият разликата между долар и евро.

Горивна такса – Така наречената YQ/YR такса е източник на допълнителни увеличени разходи за крайния потребител. Между март 2022, горивната такса по някои маршрути беше увеличена от 400 до 950 долара. Тази такса заедно с увеличаващите се летищни и държавни такси и други допълнителни такси от авиокомпаниите е причината да виждате за някои маршрути увеличение между 50-70%.

УМЕРЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНА – ПРОГНОЗИ

Покачването на цените през 2023 ще бъде умерено с увеличение на капацитета В САЩ, очакванията са :

– САЩ – вътрешни и регионални полети + 2.9%

– САЩ – Европа + 2.4%

– САЩ – Кариби + 5.8%

– САЩ – Южна Америка + 6.4%

– САЩ – Азия + 9.5%

Както отбелязахме горе, капацитети се увеличават бавно в допълнение към липсата на достатъчно пилоти ще доведе до тези нива на умерено покачване на цените на самолетни билети през 2023г.

Не толкова добре изглежда ситуацията в Европа. Високи цени на горивата, намаления капацитет и очакванията за нови стачки на Европейските Авиокомпании ще доведат до значително по-голямо увеличение на цените, Несигурността от валутните курсове ще бъде допълнителен фактор за увеличение на цените. Очакванията са следните:

– Европа – вътрешни полети + 5.5%

– Европа – Северна Америка + 5%

– Европа – Азия +9%

– Европа – Африка + 2.6%

You may also like