Home Без категория Имаме ли право на компенсация при отменен полет?

Имаме ли право на компенсация при отменен полет?

by f365
отменен полет

Една от най-неприятните ситуации в който може да попаднем преди полет е да научим, че полетът е отменен. При тази ситуация много от пътниците не знаят какви са процедурите и техните права и дори към кого да се обърнат за помощ.

Когато става въпрос за компенсации, трябва да се запознаете  с възможностите, които предлага всяка авиокомпания и дори страна. Всяка държава има различни законови изисквания за случаите, когато полетите са закъснели или отменени. В САЩ например авиокомпаниите не са задължени по закон да обезщетяват пътниците, ако техните полети са закъснели или отменени. Обезщетението важи само за пътници, които са  засегнати от „свръхпродаден“ полет. Канадският закон пък изисква авиокомпаниите да компенсират пътниците, ако техният полет е закъснял с повече от 3 часа поради проблем, несвързан с безопасността, който е под контрола на превозвача.

 В Европа се изисква от авиокомпаниите да компенсират пътниците, ако те пристигнат на крайната си дестинация със закъснение от повече от 3 часа, освен ако закъснението се дължи на „извънредни обстоятелства“, като трудови стачки на авиокомпаниите или технически проблеми. Във Великобритания авиокомпаниите трябва да компенсират пътниците, ако полетът пристигне на местоназначението си с повече от 3 часа закъснение, в зависимост от причината за закъснението. Британското законодателство обикновено не изисква авиокомпаниите да компенсират пътниците, ако закъснението е причинено от фактори извън техния контрол, като лошо време например.

Повечето авиокомпании ще ви пренасрочат за следващия наличен полет до вашата дестинация без допълнителни разходи, но дали авиокомпания плаща разходите за настаняване и пътуване поради отменен полет зависи от държавата, от която летите. Като цяло е обичайно авиокомпаниите да предоставят на пътниците настаняване в хотел и да плащат храната и пътните им разходи, ако полета е отменен поради причина под техен контрол. В подобни ситуации е добре да има към кого да се обърнете и да разчитате на съдействие. Ние от Flights365.bg сме на разположение да отговорим на вашите въпроси свързани със организирането на вашия полет.

You may also like