Home Без категория Научен музей NEMO и различната страна на Амстердам

Научен музей NEMO и различната страна на Амстердам

by f365
Музей Амстердам

Едва ли има турист в Европа, който да не е чувал за Амстердам и неговите забележителности. Но освен традиционните канали, музеи на изкуствата и градини с лалета, решихме да ви представим една по-различна страна на Амстердам.

NEMO Science Museum е научен център в Амстердам, Холандия. Музеят води началото си от 1923 г. и се помещава в сграда, проектирана от Ренцо Пиано от 1997 г. Той съдържа пет етажа с практически научни изложби, забавни и информативни, интерактивни експонати, които се харесват туристите от всякаква възраст. Това е най-големият научен център в Холандия. Годишно привлича около 670 000 посетители, което го прави осмият най-посещаван музей в Холандия.

 Издигаща се високо над водата като корпус на могъщ военен кораб, сградата и нейната ултрамодерна структура е разположена в старите източни докове на града. Акцентите включват области, посветени на човешкото тяло и ум, безброй практически, високотехнологични джаджи, плюс редица кратки филми. На място има детска площадка, музеен магазин и кафене на покрива, като последното е чудесно място за почивка, докато се наслаждавате на гледките към града.

Основните концепции на първия етаж са ДНК и верижни реакции, които включват стая с гигантски домино проекти, като гигантска камбана и летяща кола.

На втория етаж има фабрика за топки, където малки пластмасови топки се изпращат по верига, където участниците трябва да ги групират по тегло, размер и цвят и след това да ги изпратят в съоръжение за опаковане, където топките отиват в малка метална кутия. Има пет станции, на които хората залепват магнитни баркодове върху кутиите и ги изпращат, за да стартират веригата отново. На второто ниво има също малко кафене и зала за филми и представления, където се показват различни филми за науката.

На третия етаж има огромна научна лаборатория, в която хората могат да правят научни експерименти като тестване на витамин С в определени вещества и разглеждане на ДНК.

На четвъртия етаж има секция за човешкия ум, където са представени експерименти и тестове с паметта и сетивата. Четвъртият етаж е доста тъмен, което допринася за зловещата обстановка.

Петият етаж или горната палуба разполага с кафене, детска площадка и страхотна гледка към околностите на града.

Препоръчваме ви да посетите това място, особено, ако сте в компанията на своето семейство. Вашите деца със сигурност ще се забавляват в този вид музей.

Виж нашите оферти за евтини самолетни билети до Амстердам и прочети повече за града тук:

https://flights365.bg/amsterdam

Изображения в публикацията: Създател: DigiDaan | Източник: DigiDaan

Авторски права: © DigiDaan

You may also like