Home Без категория Любопитни факта за Айфеловата кула в Париж

Любопитни факта за Айфеловата кула в Париж

by f365
париж

Айфеловата кула във Франция се нарежда сред най-посещаваните туристически атракции в света. Милиони туристи всяка годиня летят до Париж, за да се снимат пред тази забележителност. Трудно е да се повярва, че първоначално тя е била отхвърлена от хората, когато е била открита пред обществото. Можете ли да си представите?

Емблематичната кула е проектирана от Александър-Гюстав Айфел за Парижкото изложение от 1889 г., което отбелязва стогодишнината от Френската революция. Кулата се състои от 18 000 здрави железни секции (с тегло над 10 000 тона), държани заедно с 2,5 милиона нитове. Тази иновативна структура сега се смята за майсторски архитектурен подвиг и е най-емблематичната гледка в Париж. Достигайки 324 метра височина, кулата е била най-високата сграда в света до издигането на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Изграждането на кулата отне 2 години, 2 месеца и 5 дни.

През 1887г на Свети Валентин, хора на изкуството в Париж, като писатели, художници, скулптури и архитекти са изпратили писмо до вестник „Le Temps“, в което описват своята ненавист към построяването на подобен тип конструкция.

Два милиона души са посетили Айфеловата кула при нейното откриване през 1889 г. От нейното откриване до наши дни, посетителите са повече от 250 милиона. Като средно годишно това са около 7 милиона души.

Три различни нюанса на един цвят се използват за боядисване на кулата, за да й се даде правилната перспектива от земята – така че да „изглежда“ по същия начин отгоре и отдолу.

Има над 1700 стъпала до ниво три, самия връх. (Вече е забранено изкачването по тях, но можете да стигнете до второто ниво, което е само около 700 стъпала)

Айфеловата кула разполага с 5 асаньора, чиято система за задвижване е произведена в САЩ. Което не е проблем, ако не броим факта, че идеята е била конструкцията да е изцяло френско произведение. Проблема е решен след като братята Отис, собствениците на компанията производител са направени почетни френски граждани.

За посетителите които за пръв път посещават Айфеловата кула, гледката е неописуемо преживяване. При пристигането на еспланадата (където се намира информационното бюро), гледката на четирите масивни колони, които поддържат този 10 000-тонен монумент оставят мнозина с отворени уста. Резервирайте своя полет до града на любовта и виното и  посетете това прекрасно място което може да споделите с любимия човек.

You may also like