Home Без категория Най-честите причини полета ви да закъснява.

Най-честите причини полета ви да закъснява.

by f365
закъснял полет

Случва се при всеки един вид транспорт. И въздушния транспорт не е изключение. Може би, ако пътувате често със самолет, поне веднъж ви се е налагало да чакате на летището повече от необходимото, заради закъснял полет. Закъсненията на полетите са често срещани, като почти 20% от полетите се забавят с поне 15 минути. Но какви са причните за това?

Повечето полети се забавят поради лошо време, технически проблем или защото самолетът чака да получи товар или разрешение за излитане. Ако вашият полет е закъснял или отменен, в зависимост от това от коя държава летите и от самата авиокомпания, може да имате право на обезщетение. Ако полетът ви бъде отменен, повечето авиокомпании ще ви насрочат за следващия наличен полет до планираната дестинация без допълнителни такси. Дори ако полетът ви се забави, пак трябва да стигнете на летището навреме, за да се регистрирате. Ето и малко повече информация за причините.

Атмосферните условия

Лошото време е една от най-честите причини за закъснения на полети. Бури, торнадо, силен дъжд или вятър, биха попречили на самолетите да излитат безопасно или пък да се наложи да кацнат извънредно.

Обикновено авиокомпаниите забавят полети само при екстремни метеорологични условия. Всяко летище има собствен стандарт за лошо време, като в САЩ  например летищата следват предимно национални регулаторни органи като Федералната авиационна служба (FAA).

Закъснял полет поради… закъснял полет

Авиокомпаниите обикновено назначават самолет за множество последователни полети, така че е почти сигурно, че вашият полет ще заскънее, ако предишният полет на самолета също е закъснял или е бил отменен.

Стачка на персонала

За съжаление през 2022г чухме доста новини свързани със стачките на персонала по летищата. В зависимост от броя на стачкуващия персонал и продължителността на стачкуването, забавянето може да варира от няколко часа до няколко дни. В повечето случаи основните причини за тези стачки се дължат на изискванията за по-добри условия на работа и промяна на заплащането.

 Технически проблеми със самолета

Въпреки че всички авиокомпании имат изключително строги изисквания свързани с изправността на самолетите, не е изключено да се появи проблем. Така че често закъсненията на полетите са причинени от технически проблеми, дори незначителни като замърсяване на горивото, на системата за оттичане на вода или на климатичната система.

Каквато и да е причината, бъдете на време на летището, защото понякога закъснението е минимално, в рамките на 15-20 минути и причината за това не е сериозна. За да бъдете максимално осведомени преди полет проверявайте сайта на компанията или нейното мобилно приложение.

You may also like