Home Без категория Най-старата джелатерия в Рим е на 142 години!

Най-старата джелатерия в Рим е на 142 години!

by f365
джелатерия в Рим

Много от вас със сигурност са виждали снимки на фонтана ди Треви, заобиколен от туристи похапващи вкусен сладолед. Да, Италия е известна със своя „джелато“ и  то е едно от нещата, които буквално трябва да опитате, когато посещавате Рим. Така че го добавете в списъка си при следващия си полет до Вечния град.

Има едно специално място в града, което датира от 1880 г. и това е най-старата джелатерия в Рим и една от най-старите в цяла Италия. Основана е от Джовани Фаси преди 142 години. Представете си колко хора имат спомени на това място!

Джовани Фаси, на когото е кръстен салона за сладолед, е роден през 1880 г. Неговият баща Джакомо отваря малкия си магазин през същата година и първоначално магазинът на Фаси се занимава с продажба на лед и бира. Джовани помага в магазина като дете и през 1900 г. става чирак сладкар и производител на сладолед за кралската къща на краля на Италия. Той учи занаята две години в кралската къща, но решава да подаде оставка, след като съдебна заповед забранява брадите и мустаците сред кралския кухненски персонал (Джовани е твърде горд с мустаците си, за да ги обръсне). След като се завръща в семейния бизнес, Джовани отваря магазин за сладкиши и сладолед на пиаца Навона, за да приложи всичко научено през последните години.

Джовани е бил пионер за времето си. Когато електричеството за първи път е започнало да се разпространява, той придобива някои от първите електрически охладителни машини, произведени в Германия. Съпругата му, Джузепина, е неразделна част от успеха на бизнеса и е призната за една от първите успешни жени предприемачи в Рим. А на семейство Фаси се преписва и изобретението на сладоледа на клечка.

През 1928 г. Джовани Фаси е първият, който използва сух лед за съхранение на сладоледи, за да ги транспортира от фризерите за няколко часа ( например кутия сладолед за 8 души, която се изпраща навсякъде в Европа за 28 лири).

Най-известният специалитет на салона за сладолед е Sanpietrino semifreddo, наречен така заради формата си като едноименния квадратен камък, използван от векове за павирането на капитолийските улици. Tова е десерт покрит с шоколадова глазура със сърце от крем, дзабайòне, шоколад, кафе, кокос и лешник. Други специалитети са сандвич с шоколад, дзабайòне, сметана и горски плодове и „оризов“ сладолед с вкус на ванилия, обогатен с оризови зърна.

Джелатерията е толкова популярна в Рим, че често я включват в туристически обиколки и се третира, като забележителност, а за голяма част от местните е мил спомен от детството. Така че, ако искате да се похвалите, че сте опитвали сладолед от джелатерия на 142 години, вече знаете кое е мястото.

You may also like