Home Без категория За пръв път на летището? Ето какво трябва да знаем

За пръв път на летището? Ето какво трябва да знаем

by f365
летище

Когато ни се налага да пътуваме за пръв път със самолет със сигурност много от нас са имали притеснение дали ще успеят да се справят. Всичките тези проверки и изисквания, започвайки още от закупуването на самолетните билети, първоначално може да ви се е сторило малко стресиращо или сложно. Но всъщност всички тези стъпки са за наше улеснение.

След като сте избрали до къде ще летите, закупили сте билети и сте приготвили багажа е време да отидете на летището. Навярно знаете, че стандартно е необходимо да сте там поне 2 или 3 часа преди полета, за да минете всички проверки и подготвите необходимите документи. При пристигане на летището ще трябва да покажете личната си карта. Служителите на гишето ще проверят необходимите документи, за да потвърдят вашата самоличност. След проверка ще ви бъде издадена бордна карта, която ще съдържа всички подробности за вашето пътуване като номер на полет, номер на място, планиран час на заминаване на полета и други.

Ръчния багаж и всички мобилни устройства, лаптопи и електроника също ще бъдат проверени. Ако носите по себе си метални предмети като колани, гривни и т.н. трябва да се поставят отделно, тъй като те могат да задействат алармите. Проверете правилата на авиокомпанията, за да сте сигурни какво може или не може да носите по време на полет. Докато багажът ви се проверява, ще трябва да преминете лична проверка.

След като проверката приключи, вземете багажа си и всичко останало от другата страна на рентгеновите апарати или екрани. Вашите документи ще бъдат проверени и служителите на гишетата ще ви позволят да преминете към следващата стъпка в процеса на подготовката преди полета. В случай че машината за проверка открие нещо необичайно или проверяващите органи изискват разяснение, вие и вашият багаж може да бъдете подложени на допълнителни проверки и въпроси. След процедурите преминете към секцията Имиграция и митници, в случай на международен полет или преминете към съответния терминал в случай на вътрешен полет.

За международен полет ще трябва да преминете митнически и имиграционни проверки. Уверете се, че имате всички необходими документи за пътуване като паспорт и виза и посочете причината за пътуването си на служителите, ако ви попитат. Уверете се, че не носите контрабандни предмети, които са в нарушение на закона. Някои държави, в които пътувате, може да изискват да носите местна валута. Така че преди полет се уверете, че сте запознати с правилата на дестницанията към която ще пътувате.

Независимо от вида на полета, трябва да изчакате в зоната за чакане, преди да дойде време да се качите на самолета.  Повечето летища разполагат с заведения за хранене, магазини и кафенета където може да почакате полета с чаша кафе и вкусен обяд или пък да си купите нещо. 

И ето я последната стъпка. Качвате се на борда на самолета, след като бъде извършена последната проверка на вашата бордна карта. Настанете се, сложете предпазния колан и слушайте внимателно инструкциите, след което се насладете на полета и мислите за хората или местата, които очаквате да видите.

You may also like