Home Без категория Сладката страна на Прага

Сладката страна на Прага

by f365
трделник в прага

Когато си помислите за десерти и град в Европа, където може да се насладите на местни сладки изкушения, едва ли се сещате за Прага. Въпреки че чешката кухня е съставена основно от месни ястия, многобройните пекарни може да изненадат приятно любителите на десертите.

Трделник (Trdelnik) е един от най-разпространените сладкиши, които можете да намерите по улиците на Прага. Това е нещо като един от символите на града. Този сладкиш ви подканва да го опитате от витрините в целия град, особено в туристическите квартали. Trdelník може да се направи като сладък или солен сладкиш. Приготвя се като малко тесто се увива като руло около шиш и след това се загрява на огън, докато тестото стане златисто кафяво. Следващата стъпка е да се оваля в канелена захар или орехи. Може да се намаже и с масло или да се сложи сладка плънка. Продава се от множество улични търговци в целия град и можете да го намерите в редица барове и кафенета. Обичайната цена е около 60 CZK (€2).

Makový koláček, известен също просто като колaч, е чешки сладкиш, който добива популярност дори и в САЩ. Първоначално са били десерти приготвяни за сватбени тържества, но този пражки сладкиш с малък размер, точно колкото бисквитка, е идеалното съчетание за чай или кафе. Приготвя се от тесто подобно на бриош или поничка и се добавя пълнеж от сладко, конфитюр, извара или друга плънка според вкуса. Може да се поръси и с настъргани ядки като бадеми.

Не безпристрастни ще ви оставят и Медовник – медената торта или Марленка, друг десерт с мед, които основно се различават по визията. Не пропускайте да опитате и чешкия вариант на щрудела.

Каквото и да ви се похапва солено или сладко, Прага ще успее да задоволи вашите кулинарни вкусове. Просто изберете един уикенд, резервирайте самолетен билет и се отдайте на почивка и гурме изживявания.

You may also like