Home Без категория Варшава и Кралският път

Варшава и Кралският път

by f365

Ако обичате историята и вековна архитектура, то Варшава е вашата дестинация. А едно от местата, които ви съветваме да включите във вашия списък е „Кралският път“- поредица от стари кралски резиденции, паркове и църкви.

Прочутият „Кралски път“ на Варшава свързва трите кралски резиденции на града, започвайки от Кралския замък на  площада „Zamkowy“, през двореца на парка „Łazienki“ на острова, по пътя към двореца „Wilanów“ в едноименния квартал. Покривайки 11 километра дължина, тази главна артерия през града обхваща голям набор от исторически сгради, паркове, църкви и паметници на Варшава, което прави прехода по „Пътя на кралете“ задължителна част от списъка на всеки турист. Сърцето на маршрута, покрай  улица Krakowskie Przedmieście и Nowy Świat, ще ви отведе до голямо разнообразие от хостели, ресторанти и магазини.

Една от най-отличителните забележителности по „Кралския път“ разположена на площад Zamkowy с нейната характерна форма и отчетлив цвят, която няма как да сбъркате е Кралският замък. Това е бившето седалище на владетелите на Полша. Вътре може да откриете оригиналните картини на Рембранд и платната на Бернардо Белото. Вижте и Сенаторската зала, в която през 1791 г. е приета Третомайската конституция – първата конституция в Европа и втората в света. Не пропускайте и красиво реконструираните градини: горната градина, разположена на склона на замъка, и долната в подножието му, където е течала реката през седемнадесети век. Огромната поляна, цветните лехи, фонтаните и лабиринтите, създадени от няколкометрови живи плетове, ще ви заредят с енергия за по-нататъшно разглеждане на забележителностите.

През зимата на площад ще видите почти тридесетметрова коледна елха, която е неизменна част от коледните светлини на града. Отидете на вечерна разходка и вижте светлините и декорациите, разпръснати по улиците на Варшава, заслужава си.

Дворецът Красински е най-известната барокова резиденция на аристокрацията. Построена е в края на 17 век, а градината наоколо е чудесно място за разходка. Там ще намерите красиви алеи и цветни лехи, фонтан, както и места за почивка или игра на шах.

Не забравяйте да посетите и Президентски дворец. Това е най-големият дворец във Варшава. Построен през 17 век, той е имал различни функции: от място за обществени събирания, балове и театрални представления до седалище на държавните органи. В началото на 19 век тук е бил Наполеон Бонапарт, както и осемгодишният Фредерик Шопен, който изнася първия си концерт в двореца. В момента сградата е дом на президента на Полша.

Безспорен факт е, че съвременна Варшава е закърмена с история, която вълнува милион туристи. И със сигурност само ден няма да ви стигне, за да се потопите в свят на отминали времена и кралски величия. Затова си пригответе няколко почивни дни, самолетен билет и добро настроение.

https://flights365.bg/varshava

You may also like