Home Без категория Въздушният транспорт се възстановява с постоянни темпове.

Въздушният транспорт се възстановява с постоянни темпове.

by f365

Летния сезон беше изключително успешен за въздушния транспорт отчитайки значителни стойности на засилено търсене от страна на потребителите. Въпреки, че авиокомпаниите не бяха подготвени за този бум и това доведе до кризи и стачки по летищата и отменени полети, безпорен факт е че постепенно търсенето на полети се завръща към стойностите си до преди COVD-19 пандемията. До голяма степен тези данни се дължат на все по-голямото разхлабването на рестрикциите свързани с пандемията.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви данни за пътниците за август 2022 г., показващи продължаваща инерция във възстановяването на въздушния транспорт.

Вътрешните полети за август 2022 г. са нараснали с 26,5% в сравнение с предходния период. Общият вътрешен трафик през август 2022 г. е 85,4% от нивото от август 2019 г.

В световен мащаб международният трафик е нараснал със 115,6% спрямо август 2021 г., като авиокомпаниите в Азия отбелязват най-силните темпове на растеж на годишна база. Азиатско-тихоокеанските авиокомпании са имали 449,2% увеличение на трафика през август в сравнение с август 2021 г. Въпреки че регионът отбеляза най-силен растеж на годишна база, поради все още оставащите ограничения за пътуване в Китай, този ръст е значително забавен.

Трафикът на европейските превозвачи също е имал значителен ръст, цели 78,8% спрямо август 2021 г. Капацитетът се е повишил с 48,0%, а коефициентът на натоварване се е увеличил с 14,7 процентни пункта до 85,5%. Процента на натовареност е още по-голям при авиокомпаниите в Близкия Изток – 144,9% през август в сравнение с август 2021 г. Капацитетът е нараснал със 72,2% спрямо периода отпреди година, а коефициентът на натоварване се е покачил с 23,7 процентни пункта до 79,8%.

Северноамериканските превозвачи отбелязаха 110,4% увеличение на трафика през август спрямо периода на 2021 г. Капацитетът се повиши с 69,7%, а коефициентът на натоварване се покачи с 16,9 процентни пункта до 87,2%, което беше най-високото сред регионите.

Трафикът на латиноамериканските авиокомпании през август се е увеличил със 102,5% в сравнение със същия месец на 2021 г. Капацитетът през август е нараснал с 80,8%, а коефициентът на натоварване се е увеличил с 8,9 процентни пункта до 83,5%.

Африканските авиокомпании претърпят 69,5% увеличение на RPK ( пътнически километър ) през август в сравнение с преди година. През август 2022 г. капацитетът е нараснал с 45,3%, а коефициентът на натоварване се е покачил с 10,8 процентни пункта до 75,9%, най-ниският сред регионите. Международният трафик между Африка и съседните региони е близо до нивата отпреди пандемията.

Въпреки неяснотата до каква степен COVID-19 вълните ще продължат в световен мащаб и последващите ресктрикции, според експерти в областта на въздушния транспорт тази тенденция ще се запази и през есента. Единственото притеснение в тази насока са оставащите проблеми на авикомпаниите свързани със стачките на своите служители и навремената подготовка за посрещане на пътникопотока през есенния сезон.

*Източник на данните: www.iata.org

You may also like