Home Без категория Знаете ли че? 4 странни факта за самолетите

Знаете ли че? 4 странни факта за самолетите

by f365

Всеки ден повече от 100 000 полета излитат до дестинации по целия свят – от прескачане на кратки разстояния до дълги пътувания и презокеански полети.

Но независимо дали пътувате често или тепърва ви предстои, решихме да ви подготвим четири от най-странните факти за самолетите, за които вероятно никога не сте знаели.

1. Въздухът в самолета е буквално сух като Сахара

Знаете ли , че най-вероятно ще почувствате кожата си суха, след като сте били в самолет? Това е така, защото въздухът под налягане в кабината се поддържа под 20% влажност каквато е и приблизително средната влажност на пустинята Сахара. Около 50% от въздуха в кабината се изтегля от вън, а влажността на такава надморска височина почти липсва. Затова може да почувствате кожата, дори и носа и гърлото си сухи.

2. Най-бързият пътнически самолет летял с два пъти скоростта на звука

В периода от 1976 до 2003 г. Конкорд държи рекорда за най-бърз трансатлантически полет, транспортирайки пътници от JFK в Ню Йорк до летище Хийтроу в Лондон само за 2 часа, 52 минути и 59 секунди. Скоростта, която е достигнал е около 2 172,61 км/ч. Доста бързо, нали? Последният полет с този самолет е през 2003г.

3. Самолетите могат да летят само с един двигател и да кацат без нито един

Пътническите самолети всъщност са безопасно проектирани да летят добре, като използват само един двигател, а пилотите са специално обучени да навигират самолета надолу за кацане, без да използват нито един. Да пътуваш със самолет с един двигател, едва ли е най-спокойният полет, но поне е някакво облекчение.

4. Пилотите и вторите пилоти обикновено се хранят различно

Въпреки че това не е техническо правило, повечето авиокомпании изискват от своите пилоти и помощник-пилоти да ядат различни ястия. Има логика, особено, ако се окаже, че някой от тях страда от хранителна алергия, е добре поне единият пилот да бъде в кондиция, нали?

You may also like