Home Без категория 5 интересни факта за Париж

5 интересни факта за Париж

by f365

Париж има много различни лица, той е град с богата култура, изкуство, дизайн, красота и история. Независимо дали чакате на опашка, за да видите Мона Лиза, опитвате се да направите перфектната снимка на Айфеловата кула, търсите най-вкусните кроасани или просто се разхождате из Монмартър, Париж е град, който със сигурност ще плени сърцето ви.  Затова решихме да споделим няколко интересни факти за града на любовта.

#1  Сигурно сте чували, че Париж е наричан „Градът на светлината“, но знаете ли защо? Има две теории за прозвището на Парис. Първият казва, че светлината в този случай представлява интелектуалците. Това се отнася до високата концентрация на писатели, художници и академици, които винаги са били привлечени от града. Друга теория обяснява, че Париж е един от първите европейски градове, въвели улично осветление, което му спечелва прозвището „Градът на светлината“.

#2 Лувърът е най-големият музей на изкуството в света

Най-голямата художествена галерия и музей в света, Лувърът съхранява над 38 000 произведения на изкуството на своите стени, включително най-известната картина на всички времена, Мона Лиза. През 2018 г. 10,8 милиона посетители са минали през вратите на Лувъра, което го прави най-посещаваната галерия на планетата!

#3 Айфеловата кула не е най-посещаваният паметник в Париж

Противно на общоприетото схващане, Айфеловата кула не е най-посещаваният паметник в Париж! Айфеловата кула е четвъртият най-ценен паметник в Париж. Катедралата Нотр Дам е на първо място, следвана от базиликата Сакре Кьор и Лувъра. Въпреки това, трябва да ги посетите всички, когато сте в Париж!

#4 Втората по големина метро мрежа в Европа

Най-популярният начин за придвижване в Париж е подземната влакова система, около 5 милиона души използват парижкото метро всеки ден. След Москва това е най-натоварената метро мрежа в Европа. Бройте спирките си, когато използвате метрото – кой знае къде другаде може да попаднете, тъй като метрото в Париж не обявява спирките си, както повечето големи градове.

#5 Първата „Кървавата Мери“ е направена в Париж

Известният коктейл „Блъди Мери“ е изобретен в Париж в хотел Ritz. Легендата разказва, че този популярен коктейл е направен за известния писател Ърнест Хемингуей! Хемингуей поискал напитка, която не мирише на алкохол, така че получи водка, смесена с доматен сок.

Все още ли не сте впечатлени от Париж? Грабвайте куфарите, резервирайте самолетните билети и лично се убедете в магията на този прекрасен град!

You may also like