Home Без категория Какво да закусим в Истанбул?

Какво да закусим в Истанбул?

by f365

Турската кухня е много разнообразна и световно известна и толкова позната на хората в България. Истанбул е смесица от култури и всички тези влияния се отразяват приятно на кулинарната сцена. Така че, забравете за веригите за фаст фууд, докато сте там, и опитайте истинска турска храна. Но с толкова много различни ястия, от които да избирате, откъде да започнете?

Навиците за закуска на турците са малко по-различни от тези на европейците. Като за начало чаят замества кафето. Също така нарязаните домати и/или краставици са задължителни за турска закуска. Останалите елементи са подобни. Най-често срещаният вид хляб е белият. Въпреки това, в опит да се храните по-здравословно, различни видове зърнени хлябове като ръжен са широко достъпни. Бяло сирене (подобно на фета), старо сирене (кашар пейнири), черни и/или зелени маслини (зейтин), масло, гъста сметана (каймак), мед, конфитюр, омлет или варени яйца (юмурта) са винаги на масата.

Със сигурност сте  чували за  сучуклу юмурта и бьорек. Тези две са най-често срещаните ястия, сервирани, за да разглезят гостите. Суджук е сушена наденица, приготвена от телешка кайма с чесън и разнообразие от подправки като червен пипер, кимион и смрадлика. А приготвено на тиган предимно с яйца се превръща в мазна, но вкусна феерия. Бьорек се прави от тънки листове тесто, пълни със сирене, кайма и/или зеленчуци, увити и изпечени или варени.

Менемен е вкусен омлет в турски стил. Запечените лук и чушки се сваряват обилно с доматите и накрая се смесват с яйцата, подправките, магданоза, пипера и смлян червен пипер. Просто, евтино и лесно за приготвяне ястие, но с пристрастяващ вкус. Турците го поръчват предимно за закуска.

Горещо препоръчваме да опитате турски ястия на закуска на брега на Босфора, отпивайки чаша чай. Разстоянието от България до Истанбул е на един кратък полет, така че спокойно може да си подарите уикенд на гурме изживявания!

You may also like