Home Без категория Айндховен – градът на светлината и музеите

Айндховен – градът на светлината и музеите

by f365

Най-големият град в Южна Холандия (и петият по големина в страната), Айндховен предлага редица атракции и места, които си заслужава да посетите особено ако сте фенове на музеите. Заради връзките си с електронния гигант Philips (паметник близо до гарата е посветен на сина на основателя на компанията), Айндховен е известен като „Лихтстад“ – Градът на светлината – и е една от индустриалните центрове на страната. Разположен на река Dommel, градът започва да се разраства бързо със създаването на завода Philips през 1891 г., а индустриалната му значимост е циментирана с основаването на производителя на автомобили и камиони DAF. Две от най-популярните атракции на Айндховен са музеите, посветени на произведенията и технологиите на тези два бизнес гиганта.

Разположен в една от най-интересните модерни сгради в града, Van Abbemuseum е една от най-важните галерии за модерно изкуство в Холандия. Акценти от неговите над 2700 произведения на изкуството включват произведения на съвременни художници като Марк Шагал и Пабло Пикасо. Освен това е дом на най-голямата в света колекция от материали на Ел Лисицки.

Други забележителни колекции включват множество скулптури и арт инсталации, видео произведения и плакати, включително голяма парижка колекция от Жаклин де Йонг, както и примери от САЩ, Германия и Източна Европа. На място има магазин за подаръци и кафене.

Айндховен е дом на DAF, един от най-големите европейски производители на камиони (а по едно време и на автомобили), от основаването на компанията през 1928 г. Създадена от братята Хъб и Вим Ван Доорн в малка ковачница, компанията – съкращение от Ван Aanhangwagen Fabriek на Doorne – започва с производството на прости инженерни продукти, като постепенно преминава от ремаркета към автомобили и камиони. Един от най-популярните музеи в южна Холандия, Музеят на DAF е доказателство за успеха на компанията и включва реплика на оригиналните работилници и офиси, заедно с образци на нейните превозни средства през десетилетията, включително редица прототипи. На територията има магазин и ресторант.

Да наречем Айндховен обсебен от футбола е подценяване. Но подобни твърдения изглеждат разумни, когато сте дом на Philips Sport Vereniging (PSV), един от най-успешните футболни (футболни) франчайзи в Европа. И тъй като клубът отбеляза своята 100-годишнина през 2014 г., има много история, изложена в музея на ПСВ Айндховен (PSV Musée). Акцентите включват исторически тоалети до снимки и филмови кадри с акценти в кариерата. Предлагат се и обиколки с екскурзовод на английски език на стадиона на отбора Philips и пакети, които включват тренировки на отбора, така че можете да видите играчите в действие.

Може би Айндховен не е първото място за което се сещате, когато резервирате самолетни билети, но този град определено е едно скрито съкровище, където може да научите много.

You may also like