Оферти за самолетни билети от София до Базел:
Еднопосочни самолетни билети от София до Базел
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Базел
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Базел – Градът на музеите

Ба̀зел е град в Швейцария, който се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария. Заедно с общините Риен и Бетинген образува кантона Базел Щат. Градът се разделя от река Рейн на Малък Базел и Голям Базел. Центърът на Базел представлява стария град и се намира в Голям Базел около пазара и старото кметство. В голямата си част освободен от движение и с прекрасните си тесни улички, старият град е „магнит“ не само за туристите, но и за жителите на града. Базел е третият по големина град в Швейцария след Цюрих и Женева. Той е център на химическата и фармацевтичната индустрия на Швейцария. Тук са разположени седалищата на компаниите Novartis и Hoffmann-La Roche, а също на международни банкови организации. Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург е построено от и обслужва 3-те съседни държави: Швейцария, Франция и Германия. Намира се на френска територия, достига се от Швейцария по екстериториален път. В самото летище има граничен пункт.

Имаш резервирани самолетни билети до Базел? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Малко градове в Европа могат да се мерят с Базел за неговата концентрация на културни забележителности и неща за правене. Туристите във втория по големина град в Швейцария ще открият повече от един музей на квадратен километър с общо над 40. Освен това много от тях се помещават в сгради, които сами по себе си са произведения на изкуството, проектирани от велики архитекти, сред които Ренцо Пиано, Франк О. Гери и Марио Бота. Можете да сте сигурни, че тук ще намерите най-добрите места за посещение, според вкуса на всеки турист.

Частта от Базел, която се намира приблизително между реката и старата градска порта в Spalentor, не е голяма, но притежава невероятна атмосфера със своите каменни улици, средновековни църкви, красиво поддържани стари домове и ярко боядисани фонтани. Може би най-известния от тях е модерният и причудлив фонтан от швейцарския скулптор Жан Тингели, разположен насред величествените исторически къщи. От Marktplatz тръгнете на запад по Spalenberg с отклонения в някои от тесните странични улици, като Leonhardsberg и Spalenberg, Heuberg. Това е бил старият занаятчийски квартал. Или се разходете по Freiestrasse, която започва с ренесансовата Geltenzunfthaus от 1578 г. На номер 25 е сградата на гилдията на ключарите, датираща от 1488 г. и декорирана в бароков стил през 1733 г. Двучасовата пешеходна обиколка из Стария град на Базел изследва най-старите части на града с опитен водач, който ще обясни местната история и ще подчертае интересни точки, спирайки на основните дестинации за разглеждане на забележителности като Basler Münster, Rathaus и фонтана Tinguely.

Обиколката се фокусира върху богатата история и разнообразната архитектура на района.

Разположена на върха на най-високата точка на Münsterhügel (Minster Hill), Базелската катедрала се забелязва лесно по своите изпъкнали кули и ярки шарени керемиди. Просторният Münsterplatz, бивша римска крепост, е елегантен площад от 18-и век. Построена от червен пясък от планините Вогези във Франция между 9-ти и 13-ти век, църквата е преустроена в готически стил след земетресение през 1356 г.

Когато имате нужда от почивка от изобилието от музеи и исторически забележителности на Базел или ако търсите занимания с деца, вземете трамвай или колело до Tierpark, просторен зелен парк край реката. Тук ще срещнете разнообразие от местни диви животни – елени, рисове, диви свине и други – които се разхождат свободно в естествената си среда, дискретно оградени от обществеността.

На екскурзия или почивка в Базел? Опитай местната кухня!

Кухня

В Базел ще намерите пикантни местни специалитети като фондю (швейцарско топено сирене), швейцарски шоколад, Basler Leckerli (бисквитки с подправки), rahmtäfeli (карамели), gelée russe (бонбони с желирани плодове), flûtes de bâle (вафлени рула с пълнеж) в Базел

Basler Mehlsuppe - Тази проста супа изисква малко съставки, а цветът й идва от препичане на брашно с малко масло. Рецептите могат да се различават, но резултатът обикновено е един и същ - кафяв бульон, покрит с настъргано сирене. Тази супа е популярна по време на годишния карнавал в Базел, известен като Fasnacht, който започва в ранните часове на сутринта в понеделник след Пепеляна сряда. Местните хора се шегуват, че младите жени не могат да се омъжат, ако не знаят как да направят добра брашнена супа. Малко кръгло хлебче, Schlumbergerli се прави от базелските пекарни поне от 50-те години на миналия век. Коричката на тези рулца е хрупкава, но някак мека. Hefegugelhopf е квасен, нагънат сладкиш с дупка в средата. Пекарните често ги украсяват с цели или нарязани бадеми и тежко покритие от пудра захар. Те имат силни корени в региона Елзас във Франция, от другата страна на границата с Базел. По-скоро като сладък хляб, отколкото като торта Bundt в американски стил, Hefegugelhopf е едно от любимите печива в Швейцария.

Търсите евтини самолетни билети до Базел? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Базел, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Базел. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!