Оферти за самолетни билети от София до Атина:
Еднопосочни самолетни билети от София до Атина
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Атина
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Атина – спомен от Древна Гърция

Символ на западната цивилизация в нейния най-великолепен вид, славната история на Атина датира от повече от 3000 години. Градът процъфтява през класическата античност и е родното място на Сократ, Перикъл и Софокъл. Повече от просто реликва от славното си минало, днес Атина е оживена и модерна столица и дом на някои от най-важните туристически атракции на страната. Акрополът е една от най-спиращите дъха древни руини в света, а изключителните музеи на града показват очарователни артефакти, открити в района. Други скрити очарования, които чакат да бъдат открити, са ослепителните византийски църкви, които се намират из целия град и подобните на села квартали на север от Акропола. Когато си мислите, че нещата, които може да разгледате в Атина са свършили, прекарайте известно време в това да се изгубите в тесните пешеходни улици на квартал Плака, облицовани със старинни драпирани с бугенвилии къщи и привлекателните тераси на ресторанти. Напълно различно ваканционно изживяване от идиличните гръцки острови, Атина може да се почувства забързана и заета през летния сезон, но през пролетта и есента все още можете да се насладите на хубаво време и по-спокоен град.

Имаш резервирани самолетни билети до Атина? Ето какво да посетиш!

Забележителности:

Малко забележителности в света могат да се сравнят с Акропола на Атина, с неговия храм Партенон, кацнал високо върху скалиста скала, който бди векове наред. Напомняйки за славата на древна Атина, Акрополът е бил центърът на древния град и е функционирал като цитадела в защитеното си място на върха на хълма.

Най-емблематичната сграда е Партенонът, най-големият храм от класическата античност, датиращ от 447 г. пр. н. е. до 338 г. пр. н. е. Със своите монументални редици от дорийски колони и зашеметяващи скулптурни детайли, храмът е вдъхновяваща гледка. Във фриза от източната страна релефи изобразяват раждането на богинята Атина. Други руини на Акропола включват храма на Атина Нике на входа и Ерехтейон, комплекс от древни светилища, построени между 421 г. пр. н. е. и 395 г. пр. н. е. Най-известната част от комплекса Ерехтейон е Верандата на кариатидите, с шест статуи на девици на мястото на дорийски колони. За красиви гледки към Акропола отдолу се насочете към северната страна на хълма. Уличните ресторанти са разположени по пешеходната улица Apostolou Pavlou и гледат към Акропола. Някои от тези ресторанти също имат зала за хранене на покрива с невероятна гледка към Акропола, показваща големия вход, храма на Атина Нике и Партенона, всички от които са осветени вечер. В горещите дни е най-добре да посетите Акропола сутрин и след това да се отправите към климатизирания музей на Акропола следобед. Друга възможност е да се отправите към Акропола за залез.

Основан през 19 век, Националният археологически музей на Атина е най-големият археологически музей в Гърция и един от най-големите музеи за антики в света. Музеят се помещава във внушителна неокласическа сграда с 8000 квадратни метра изложбено пространство. Изложени са пет постоянни колекции с повече от 11 000 експоната, предлагащи цялостен преглед на гръцката цивилизация от праисторията през класическия период до късната античност.

Между северните склонове на Акропола и улица Ermoú, живописният квартал Pláka е туристическа гореща точка. Основната атракция на този исторически район е неговата очарователна селска атмосфера. Тесните пешеходни улички и веселите малки площади на квартал Плака са облицовани с красиви пастелно боядисани къщи, ресторанти и магазини, украсени с бугенвилии. Сгушени в спокойни кътчета на квартала има исторически църкви, като църквата Metamórfosis на югозапад и църквата Kapnikaréa на север. Спокойната разходка из живописната обстановка е идеалното нещо, което можете да направите, когато сте се наситили на руини и музеи. Квартал Плака, заедно със съседната Анафиотика, сгушена в склоновете на север от Акропола, разполагат с изобилие от автентични гръцки ресторанти с привлекателни места за сядане на тераса. Криволичещите средновековни улици на Анафиотика също са удоволствие за разглеждане вечер. Този район е известен със своето ресторантско стълбище на улица Mnisikleous. Близките, по-тихи улици са скрити на хълма, които крият симпатични малки кафенета и ресторанти.

На екскурзия или почивка в Атина? Опитай местната кухня!

Храна:

Независимо дали предпочитате изискано изживяване или истинския вкус на местна таверна, Атина има по нещо за всеки вкус. Въпреки че със сигурност има широка гама от гръцки специалитети, следните са особено вкусни. Саганаки-това е идеалното предястие за любителите на млечните продукти. Кашкавалът се пържи по специфичен начин, който създава хрупкава коричка. Когато отхапете саганаки, вкусът на топеният кашкавал вътре е просто неустоим. Спанакопита много прилича на спаначен пай. Това е автентичен и свеж сладкиш, пълен с витамини. Спанакопита тесто с пълнеж от спанак, различни видове билки и сирена, пресен лук, яйца и зехтин. Гръцката кухня включва много различни видове пържени ястия: топчета със сирене, топчета от тиквички, кюфтета или картофени топчета. Но доматените топчета са сладки, меки и пълни с билки. Обикновено се сервират със сос от кисело мляко. Рай за любителите на месото в центъра на града, „To Paradosiako“, което означава „традиционното“, сервира всякакъв вид месо от агнешко, петел, пиле, свинско и много други, приготвени на шиш с гарнитура от горещи пържени картофи. Можете да очаквате пресни парчета месо всеки ден с голям избор от салати, сирена и гарнитури. Просто, вкусно и на много добра цена. Невероятно популярен както сред местните, така и сред посетителите. Сервира се с бира, вино или гръцки спиртни напитки.

Търсите евтини самолетни билети до Атина? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Атина, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Атина. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flight365.bg сигурно и лесно!