Оферти за самолетни билети от София до Амман:
Еднопосочни самолетни билети от София до Амман
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.price}} лв
Двупосочни самолетни билети от София до Амман
{{offer.depName}}
{{offer.depDate}}
{{offer.dstName}}
{{offer.retDate}}
{{offer.price}} лв

Самолетни билети до Аман – Хълмистата столица

Аман е столицата и най-големият град на Йордания и икономическият, политически и културен център на страната. С население от 4 061 150 души към 2021 г. Аман е най-големият град в региона Левант, петият по големина град в арабския свят и деветата по големина метрополия в Близкия изток.

Най-ранните доказателства за заселване в Аман датират от 8-мо хилядолетие пр. н. е. в неолитно място, известно като „Айн Газал“, където са открити най-старите в света статуи на човешка форма. Първият общински съвет на Аман е създаден през 1909 г. Аман става свидетел на бърз растеж след определянето му за столица на Трансйордания през 1921 г., приемайки миграции от различни йордански и левантийски градове и след няколко последователни вълни от бежанци: палестинци през 1948 г. и 1967 г.; иракчани през 1990 и 2003 г.; и сирийци от 2011 г. Първоначално е построен на седем хълма, но сега се простира на 19 хълма, съчетаващи 22 области, които се администрират от Голямата община Аман. Областите на Аман са получили имената си или от хълмовете (Jabal), или от долините (Wadi), които заемат, като Jabal Lweibdeh и Wadi Abdoun. Източен Аман е изпълнен предимно с исторически обекти, които често са домакин на културни дейности, докато Западен Аман е по-модерен и служи като икономически център на града.

Приблизително един милион посетители са пристигнали в Аман през 2018 г., което го прави 89-ият най-посещаван град в света и 12-ият най-посещаван арабски град. Аман има сравнително бързо развиваща се икономика и е класиран като бета-глобален град от Глобализацията и мрежата за изследване на световните градове. Нещо повече, той беше обявен за един от най-добрите градове в Близкия изток и Северна Африка според икономическите, трудовите, екологичните и социално-културните фактори. Градът е сред най-популярните места в арабския свят за мултинационални корпорации да създадат свои регионални офиси, заедно с Доха и само след Дубай. Градът се обслужва от системите за обществен транспорт Amman Bus и Amman Bus Rapid Transit.

Имаш резервирани самолетни билети до Аман? Ето какво да посетиш!

Забележителности

Независимо дали пътувате до Йордания, за да разгледате руините на Петра или да отидете на глемпинг в Вади Рум, не пренебрегвайте очарователния град Аман. Хълмистата столица на Йордания може да се похвали с безброй атракции и места за посещение, които свързват туристите с местната култура и ги вълнуват от това, което страната може да предложи. Това е подценена дестинация, която си струва поне няколко дни в маршрута ви. Без значение какво ви е накарало да дойдете в Йордания, можете да го усетите в Аман. Искате ли да играете любител археолог? Посещението на цитаделата в Аман и Римския театър ще се почувства като пътуване назад във времето. Интересувате ли се да се потопите в йорданската култура? Многобройните художествени галерии и музеи в Аман няма да ви оставят равнодушни.Искате ли да откриете уелнес от Близкия изток? Преди да посетите Мъртво море, резервирайте посещение в един от известните спа центрове на Аман. Освен това градът е лесна отправна точка за еднодневни екскурзии до други атракции около Йордания.

Не е нужно да ходите далеч, за да видите невероятни археологически руини в столицата на Йордания. Кацнала на върха на най-високия хълм в града, цитаделата Аман е удобно разположена в центъра и предлага невероятна гледка към дестинацията. Но повече от просто наблюдателна точка, Цитаделата е дом на исторически забележителности, които датират още от бронзовата епоха. Обърнете внимание на двата масивни стълба на подиума – тези забележителности са това, което е останало от Храма на Херкулес, важна римска структура, която някога е свързвала тази област с Форума. Наблизо можете да видите голяма, гладка каменна скулптура от три свити пръста. Хуманизиращият фрагмент някога е бил част от колосална статуя на Херкулес, за която експертите смятат, че може да е била висока над 12 метра. Това дава на туристите представа колко величествена е била Цитаделата по време на своя разцвет.

На екскурзия или почивка в Аман? Опитай местната кухня!

Кухня

Ако обичате арабска храна, топло приятелско гостоприемство и комбинация от съвременна и древна история, ще обикнете Йордания! Въпреки че много пътешественици остават в града само за ден или два, преди да отидат до някои от по-известните места като Петра или Мъртво море, това е град, който си заслужава да се проучи за няколко допълнителни дни или дори седмица, ако имате време особено ако обичате храната. Независимо дали пиете сладък чай в Петра или търсите най-вкусния фалафел в Аман, кухнята е съществена част от опознаването на Йордания.

Хрупкавите топчета фалафел, оформени от смлян нахут с подправки, са основна храна на улицата на Аман. Както обичани на закуска, така и за късни вечерни закуски, топчетата фалафел често се пълнят в топъл пита хляб за бърз сандвич. Но в легендарния ресторант Hashem в Аман фалафелът се покрива с връзки прясна мента, суров лук и домати, след което се сервира заедно с купища плосък хляб, току-що изваден от фурната. Сгушен в тясна уличка, ресторант Hashem изглежда като открита тайна в центъра на града и е задължителна спирка за любителите на храната в Аман - дори кралското семейство на Йордания се отбива от време на време. След дълго, бавно варене на слаб огън, маклуба, това ястие от ориз, пиле, картофи и зеленчуци се обръща към масата. В зависимост от уменията на готвача, резултатът е чиста торта от обърнат ориз, който крие богати бучки месо, или смесица от съставки, която е също толкова вкусна. Думата maqluba всъщност означава "с главата надолу" и това е ястие, което датира от векове.

Търсите евтини самолетни билети до Аман? Не забравяйте да проверите flights365.bg!

Ако търсите достъпни самолетни билети до Аман, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за самолетни билети до Аман. Планирайте следващата си европейска ваканция и резервирайте евтини самолетни билети от flights365.bg сигурно и лесно!